TR EN

BİZİ TAKİP EDİN :

En Yenilikçi Kitap Fuarı Hedefine Sahip CNR İstanbul Kitap Fuarı Açılışını Yaptı

3. CNR Kitap Fuarı, 8 ayrı Arap ülkesiyle birlikte toplam 19ülkeden gelen yayımcı konukların katılımıyla açıldı.
 
Almanya, Arnavutluk, Arjantin, Azerbaycan, Bosna Hersek, Bolivya, Bulgaristan, Filistin, Güney Kore, İngiltere, Lübnan, Meksika, Mısır, Suriye, Suudi Arabistan, Tunus, Ürdün ve Yemen dâhil olmak üzere 19 farklı ülkeden 104 yabancıyayımcı ile birlikte, yaklaşık 400 yayınevi 600’e yakın markasıyla stantlardaki yerini aldı. Ayrıca anadili Arapça olan ülkeler için oluşturulan Arap Yayıncılığı Özel Bölümünde bu ülkelerden katılan 85 yayınevi 35 stantta temsil ediliyor. 3. CNR Kitap Fuarında bu yıl; 900'ün üstünde imza, söyleşi, sergi, atölye çalışmaları gibi etkinlik gerçekleştirilecek ve 400 binin üzerinde ziyaretçinin fuarı gezmesi bekleniyor.


 
Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mahir Ünal’ın katılımıyla gerçekleştirilen açılışa; Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, Telif Hakları Genel Müdürü Ali Atlıhan, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Alpaslan Durmuş, Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün,  Arap Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nâsır el-Asî, Arap Yayıncılar Birliği bir önceki dönem Başkanı Asım Çelebi ve sabık Genel Sekreter Mohamed Ali Baydoun, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu¸ Pozitif Fuarcılık AŞ Genel Müdürü Mustafa Tokatlı ile fuarın bu yılki Onur Yazarı olan sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Semavi Eyice de iştirak etti.


 
13 Marta kadar devam edecek olan ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen CNR Kitap Fuarının açılış konuşmasını Pozitif Fuarcılık AŞ Genel Müdürü Mustafa Tokatlı yaptı.

CNR Kitap Fuarını İstanbul’un merkezinde "en yenilikçi kitap fuarı" hedefiyle Basın Yayın Birliği ve Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği işbirliğiyle düzenlediklerini dile getiren Genel Müdür Mustafa Tokatlı, “Ufkumuzu açan farklı pencerelerden dünyaya bakmamızı sağlayan en kıymetli hazine olan bilgiyi barındıran kitapların dünyası sadece harflerin sıkıştırıldığı yapraklardan ibaret olmayıp yaşantımızın, kültür hayatımızın vazgeçilmez bir unsurudur” dedi.


 
Konuşmasının devamında CNR Kitap Fuarına ilişkin bazı rakamsal verileri de dile getiren Genel Müdür Mustafa Tokatlı şunları söyledi: “Bu yıl fuara önemli yayınevlerinin bulunduğu 600'ün üzerinde marka katılıyor. Fuarı 400 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz. 25 bin metrekarelik alanda gerçekleştirdiğimiz fuara Arjantin, Almanya, İngiltere, Arnavutluk, Meksika ve Bolivya'nın da aralarında yer aldığı 19 ülkeden ne mutlu ki 104 yabancı yayınevi katılıyor. Anadili Arapça olan Suudi Arabistan, Filistin, Yemen, Tunus, Ürdün,ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndense 85 yayıncı fuarın Arap yayıncılığı özel bölümünde yer alıyor."


 
Genel Müdür Mustafa Tokatlı’dan sonra kürsüye davet edilen Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Alpaslan Durmuş yapmış olduğu konuşmasında “Bugün çok önemli olan bu fuarın açılışında olduğumuz için heyecanlıyız.Çünkü CNR Kitap Fuarı, özellikle bu yıl uluslararası bir boyut kazanmıştır. Fuarın uluslararası boyut kazanmasında başta İstanbul Valimiz Sayın Vasip Şahin’in ve Arap Yayıncılar Birliğinin geçtiğimiz dönemde Genel Sekreterliğini yapmış Mohamed Ali Baydoun Bey’in çok önemli destekleri oldu. Biz iki ayı geçmeyen çok kısa bir süre içerisinde, bu iki büyük destekle Arap yayıncılar özel bölümünü kurmayı başardık” dedi.


 
Bunun iki kültürün, kültürel köklerinin yeniden bir ve beraberce  kurulması anlamına geldiğini ifade eden Başkan Alpaslan Durmuş, fuarın üçüncü yılında uluslararası boyut kazandığının altını tekrar çizerek konuşmasında şu ifadelere de yer verdi: "Ülkemizde, gerek muhacir gerek mülteci olarak gelenler vesilesiyle yaklaşık 5-6 milyonluk bir Arap nüfus oluşmuş durumda. Bunlara yönelik olarak hem yurt içi hem de yurt dışı kitap üretimi ve satışı gündeme gelecektir. Bu da çok önemli bir pazar gelişmesi anlamına gelecek. Bunu da Türkiye’ye yatırım olarak geri döneceği için çok önemsiyorum. Gerek Türkçeden Arapçaya gerekse Arapçadan Türkçeye çeviri köprüsünü oluşturabileceğimiz bir takım toplantılar gerçekleştireceğiz.”


 
Başkan Alpaslan Durmuş’tan sonra kürsüye davet edilen Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün de CNR Kitap Fuarı'nın emin adımlarla ilerlediğini ifade ederek bu seneki yoğun katılımıyla uluslararası bir hüviyet kazanan CNR Kitap Fuarının açılış törenine katılan herkese teşekkür etti.



Engelsiz Dünya Platformu Başkanı Kenan Yabanigül ise yapmış olduğu konuşmasında, "Engelsiz Bir Dünya" temasıyla hazırlanan fuarda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Dr. Sare Davutoğlu'nun himayesinde ‘Engelsiz Kalemler’ yayın, dergi ve iletişim etkinlikleri gerçekleştireceklerini dile getirerek Dr. Sare Davutoğlu'na, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’a ve emeği geçen diğer kişi ve kurumlara teşekkürlerini sundu.


 
Daha sonra kürsüye davet edilen Türk Dünyası Belediyeler Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, bütün medeniyetlerin asıl kaynağının kitap olduğunu ve kitapsız bir medeniyet düşünmenin mümkün olmadığını söyleyerek “onun için kitabı benimseyen, önemseyenlere selam olsun” dedi.




Engelsiz Bir Dünya temasıyla kapılarını açan CNR Kitap Fuarının hayırlı, uğurlu geçmesi temennisiyle sözlerine başlayan İstanbul Valisi Vasip Şahin; başta Türkiye BasımYayın Meslek Birliği, Basın Yayın Birliği ve Engelsiz Dünya Platformu olmak üzere emeği geçen kişi ve kurumlara teşekkür etti.



 
Kültür ve Turizm Bakanlığına verdiği destekten dolayı şükranlarını ayrıca arz eden Vali Vasip Şahin medeniyetlerin temelinde yazının icadının önemli bir yeri olduğuna işaret etti. Vali Vasip Şahin şunları söyledi: “Yazma eylemi başlamış ve okuma yazma faaliyetlerinin birbirini takip etmesi bugünkü bilgi birikimini oluşturmuştur. Dolayısıyla bu fuarlar aslında bu bilgi birikimin sergilendiği, okuyucusuyla, ilgilisiyle buluştuğu, belki bir yerde bayramlaştığı, bayram yaptığı, birbirine söz verdiği, birbiriyle ahitleştiği mekanlardır. Bu anlamıyla bu fuara bizim valilik olarak destek vermekten başka yapabilecek daha önemli bir görevimiz yoktu. Onun için bir de stant açtık, bütün katılımcıları bu standı görmeleri, önerilerini ve eleştirilerini sunmaları için bekliyoruz.”


 
Açılışın son konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, insanlığın her zamankinden çok iyilik duygusuna ihtiyacı olduğunu belirterek, “Kitaplar, insanın kalbindeki iyilik duygusunun temel taşıyıcılarıdır. Kalbimizdeki iyilik duygusunun herhangi bir engeli yoktur” dedi.


 
Fuarın temel temasının ‘Engelsiz Bir Dünya’ olduğunun altını çizen Bakan Mahir Ünal konuşmasının sonunda şu cümlelere yer verdi: “İnsanın herhangi bir dönemine odaklandığınızda o zaman sizin için engeller vardır. Nuri Pakdil'in dediği gibi 'insanı kalbinden tuttuğunuzda' hiçbir engel kalmaz. Engelsiz bir dünya için kalbimizi, zihnimizi yeniden, yeniden inşa etmek gerekiyor. İnsanoğlunun yeryüzündeki hüzünlü hikâyesi aslında çoğu zaman kendisine oluşturduğu engellerden ibarettir. Kendimize oluşturduğumuz engellerin kalktığı, kendimizle, insanlığımızla, kalbimizdeki iyilik duygusuyla buluştuğumuz ve bu en temel kültürel mirası korumamıza vesile olması temennisiyle kitap fuarının hayırlar getirmesini  diliyorum.”


 
Açılış konuşmalarının ardından CNR Kitap Fuarına ‘Engelsiz Bir Dünya’ temasına sahip organizasyonun onur konuğu olarak katılan Prof. Dr. Semavi Eyice’ye Bakan Mahir Ünal ve Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün plaketini takdim etti.


 
Önce CNR Kitap Fuarının, ardından Engelsiz Dünya Platformunun standının açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Engelsiz Dünya Gönüllüsü" eğitim programına kayıt olarak katıldığı on dakikalık eğitimin ardından gönüllülük sertifikasını aldı. Bakan Ünal fuarın diğer stantlarını da gezdikten sonra fuar alanından ayrıldı.








 

7.03.2016

DUYURULAR

next prev Tümü