TR EN

BİZİ TAKİP EDİN :

İTO, İstanbul Kitapkent için kolları sıvadı

İstanbul Ticaret Odası, milli katılımını üstlendiği uluslararası kitap fuarlarında Kitapkent projesi ile Türk yayıncılarının daha fazla söz sahibi olmasını hedefliyor. 

Yıllık yüzde 12’lik büyüme ile Fransa dahil iddialı pekçok ülkenin önüne geçen Türk yayıncılık sektörü, istikrarla sürdürdüğü gelişmesini tüm paydaşlarının kümeleneceği bir Kitapkent projesi ile taçlandırmak için yola çıktı.
 
Bunun için İTO bünyesinde ilgili meslek komitesi, meclis üyesi ve sektör sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir Kitapkent Komitesi oluşturuldu.
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar’dan güçlü bir destek alan komite üyeleri, İTO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu başkanlığında çalışmalarına başladı.


 
İstanbul’a Değer Katacak
 
Söz konusu proje ile kadim bir medeniyet üzerinde yükselen İstanbul’a da değer katmayı hedeflediklerini ve böyle bir projenin şehrimize çok yakışacağını ifade eden İlhan Soylu, “Geçmişte bu yönde yapılan çalışmaları ivmelendirerek sonuçlandırmak için elbirliği ile her türlü çabayı sergileyeceğiz” dedi. 

Soylu, bu kapsamda önceki dönemde Güney Kore’nin başkenti Seul’deki Paju Kitapkent’e yapılan inceleme gezisi ve diğer çalışmaların yeni komitenin yapacağı faaliyetler için önemli bir temel oluşturduğunu anlattı. Soylu, “Söz konusu çalışmalarda ciddi gayret göstermiş arkadaşların yine Kitapkent Komitesi’nde görev alması proje için bir şans ve katkıdır” vurgusunu yaptı. 
 
Daha İyisini Yapabiliriz
 
İTO Kâğıt ve Kırtasiye Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mehmet Akif Develioğlu, İTO’nun geçen dönem Seul’deki Paju Kitapkent’e yaptığı inceleme gezisi hakkında bilgi vererek sözlerini şöyle sürdürdü: ”Paju Kitapkent’te kâğıtçılar, matbaacılar, yayıncılar, kitapçılar, dağıtıcılar ile sesli yayın ve animasyoncular gibi faaliyet sahaları ile entegreydi. 

Biz Paju Kitapkent’ten daha iyisini yapabilecek potansiyele sahibiz. Geçen dönem başlattığımız proje çeşitli konjonktürel ve bürokratik nedenlerle akamete uğramıştı. Bizden sonraki yönetimin bu konuyu tekrar sahiplenmesinden büyük bir memnuniyet duyuyorum.” 
 
Projeye Dahil Edilmeliler
 
İTO Bilgi İşlem ve Medya Meslek Komitesi Meclis Üyesi İsrafil Kuralay, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), Milli Emlak, TOKİ, KOSGEB de proje sürecine dahil edilmeli ve gereken katkıları sağlamalılar” dedi. 
 
İTO Basım Yayın Meslek Komitesi Meclis Üyesi Osman Nuri Öztürk de, “Bu proje bizlerin de içinde yer alacağı İstanbul Kültür Başkenti gibi kurumsal yapıya kavuşturularak geliştirilmeli. Konuyla ilgili olacak kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerini de komiteye dahil etmeyi düşünmeliyiz” yorumunu yaptı.  
 
Güncel İhtiyaç Analizi Şart
 
İTO Kağıt ve Kırtasiye Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ahmet İyioldu, Kitapkent’i oluşturacak sektörlerin kapsamı noktasında gerekli istişarelerin ve güncel ihtiyaç analizlerinin hızla yapılması, bir an önce projenin detayları üzerinde çalışmalara başlanması gerektiğini belirti. İyioldu, proje kapsamında nitelikli eleman ve eğitim ihtiyacına dönük eğitim birimlerinin de projeye dahil edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
Projenin Fonksiyon Tasarımına Çok Önem Veriyoruz
 
İTO Yönetim Kurulu Üyesi, aynı zamanda Bilgi İletişim Medya Komitesi Meclis Üyesi İlhan Soylu, “Projenin fonksiyon ve tasarımına çok önem veriyoruz. Milli ölçekli kütüphanesi, özel sektörün bilgi ve desteği ile inşa edilmiş eğitim kurumları, diğer sosyal ve kültürel donatıları, mimari tasarımı ile hem kamunun hem şehrin hem de sektörün bütününün heyecanla destekleyeceği bir proje için bir araya geldik. Hazırlıklarımız belli bir noktaya ulaştıktan sonra projemizi hayata geçirmek için başkanımızın öncülüğünde ilgili kurumlar nezdinde girişimler başlatacağız” dedi.
 
Ortak Akıl İle Hareket Edilmeli
 
Basın Yayın Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün, projenin yayıncılık sektörünün en büyük ideallerinden biri olduğunu söyledi. Üstün, projeyi şöyle değerlendirdi: “Bu projeyi başarabilmek için kültür, sanat ve edebiyata inanan kudretli yapıların bir arada ortak akıl ile hareket etmesi gerekiyor. En önemlisi kamunun ilgili kuruluşlarının ve yöneticilerinin projenin İstanbul ve kültürümüz için ayrı bir değer taşıdığını görüp, sahiplenmeleri başarımız için olmazsa olmaz.”
 
Bu Projeyi Sonuna Kadar Destekliyoruz
 
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, projeyi sonuna kadar kuvvetle desteklediklerini vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı: ”İTO olarak kültür ekonomisi içindeki Odamız üyelerinin bir arada bulunabilecekleri, birbirinden beslenebilecekleri bu projeyi de sonuna kadar destekliyoruz. Çünkü İstanbul 8 bin 500 yıllık tarihi ile yalnızca imparatorlukların, tarihin, ekonominin ve finansın değil, kültürün de dünya başkenti olabilecek muazzam bir potansiyele sahip.”  
 
Kültürün Paydaşları Kümelenecek
 
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, projenin kümelenme açısından önemli bir dönüşüm sağlayacağına dikkat çekti. Durmuş, “Kültürün paydaşları bir araya gelip kültür dediğimiz bütünü inşa etmeye çalışacaklar. Birbirleri ile yakın temasta olan insanların, sektörlerin kümeleneceği bu proje sektörün daha da ileri gidebilmesi için gerekli. Ayrıca bu proje sadece ekonomik değil, felsefi ve kültürel içeriği bakımından da ayrı bir önem arz ediyor” dedi.
 
Kitap Üretiminde Türkiye 11. Ülke 
 
Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Doğru, “Bilinenin aksine ülkemizde kişi başına düşen kitap sayısı 8.6’dır. Yayıncılık sektörü son 4 yılda yüzde 12 oranında büyüyerek, Türkiye büyümesinin üstünde bir performans gösterdi. Ekonomik dalgalanmalara rağmen yeni kitap başlığı açısından Fransa’yı da geride bırakarak 11. sıraya yükseldik. 2015 yılında sektörel ciromuz 3 milyar dolar oldu. Kitapkent projemiz sektörün geldiği seviyeye dair bir farkındalık da sağlayacaktır” dedi.
 
Haber: Soyhan Alpaslan
 

12.04.2016

DUYURULAR

next prev Tümü