TR EN

BİZİ TAKİP EDİN :

Karekodlu Bandrollerin Yayıncılık Sektörüne Katkıları Sempozyumu

Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) “Karekodlu Bandrollerin Yayıncılık Sektörüne Katkıları” konulu bir toplantı düzenledi.

Eminönü Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyon Başkanı Bayram Murat, MTM Genel Müdür Yardımcısı Nesim Fora, Sürat Lojistik Genel Müdürü Muammer Beşir, İstanbul Telif Hakları ve Sinema Müdürü Nevim Sekizkardeş’in yanı sıra yayınevi sahipleri de katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan YAYFED Başkanı Bayram Murat, YAYFED hakkında kısa bir bilgi vererek “YAYFED yayıncılık sektöründe iki meslek birliğinin, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ve Yayıncılar Meslek Birliği’nin yan yana gelerek kurmuş olduğu bir kurumdur” dedi.

Tek tuşla kitaplar takip edilecek
Korsanla mücadele başta olmak üzere Karekodlu Barkodların çok yakın bir zamanda uygulamaya başlandığını sözlerine ekleyen Başkan Bayram Murat, sistemin yayınevi sahiplerinin hem korsanla mücadelede hemde ticari faaliyetlerinde kullanılabileceği bir barkod türü olduğuna değinerek toplantıda ticari işlerdeki faydalarına değineceklerini söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın da tüm ilaçların takibinde Karekodlu Barkod kullandığına dikkat çeken Başkan Bayram Murat, münferit olarak tek tek ele alındığında ilaç sektöründeki ilaçlarla yayıncılık sektöründeki kitapların neredeyse eşit olduğunu beyan etti.

Karekodlu Barkod’un yayınevlerinin her bir kitabın depo takip sisteminden tutunda piyasadaki dolaşımına kadar onlarca ticaret faaliyetlerinden yararlanabileceği bir barkod olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Bayram Murat, bir firmanın tek bir tuşla nereye kaç tane kitap verdiğini ve kaş tane satıldığını takip edebileceğini söyledi.

YAYFED Başkanı Bayram Murat’tan sonra kürsüye davet edilen MTM Genel Müdür Yardımcısı Nesim Fora ise 2012 den önceki barkod sistemiyle 2012-2013 barkod sistemi arasındaki farklılıkları dile getirdi.



2012 öncesi barkodların özellikleri
2012 öncesi bandrollerin iki farklı tekniğin bir arada kullanılması ile oluşan holografik görüntü olduğunu ifade eden Müdür Yardımcısı Nesim Fora sözlerine şöyle devam etti: “Bu bandroller yapıştığı yüzeyden söküldüğü zaman tekrar kullanılamaz, söküldüğünde KTB şeklinde imha olur. Bunun yanında yüksek güvenlikli hologram bandrollerdir. Bunların içerisinde spektral imza  vardır. Bu spektral imza bandrolün sarf malzemesi içerisindedir. Bu imza algılanabilir ve denetlenebilir. Ayrıca lazerle kazınılan seri numaralar vardır. Bu numaralar hiçbir şekilde kazınamaz, silinemez ve değiştirilemez.”

2012-2013 barkodların özellikleri
Karekodun eklenilmesiyle bandrole ek bir değer katıldığını sözlerine ekleyen Müdür Yardımcısı Nesim Fora şunları söyledi: “2012-2013 bandrollerine geldiğimiz zaman bütün bu özelliklere ait olan bandrole karekodu eklenmiştir. Bu değerin iki tip faydası vardır. Birincisi denetlemede daha çok ürün bazında ürünlerin kimliklendirilerek anında yerinde tesbitlenmesine, kullanıcılar içinde gerek lojistik gerekse pazarlama gibi çeşitli faydaları olacak.”



Karekodlu Barkod nedir?
Daha sonra kürsüye davet edilen Sürat Lojistik Genel Müdürü Muammer Beşir de sözlerine Karekodlu Barkod’un anlamını açıklayarak başlarken, “Karekodlu Barkod (DataMatrix Code); siyah ve beyaz hücrelerden oluşan iki boyutlu barkoddur. İçerisine metin yazılabileceği gibi ham bilgide yazılır. En önemli avantajı daha çok veri saklıyor olması. Karekodlu Barkod, okutulabiliyor olması, hızla dataya ulaşıp sorgulanabiliyor ve hızlı yaptırım imkanı sunuyor. 144x144 boyutundaki bir karekod için 2335 karakter (alfumerik) yerimiz var” dedi.

Karekodlu Barkod’ların karar verildikten sonra yayıncılığın her alanında kullanılabileceğinin altını çizen Genel Müdür Muammer Beşir, yayınevi (üretici-ithalatçı), matbaa dağıtıcı, perakendeci ve tüketici alanlarında, stok girişlerinde ve kim nerede, ne kadar kitap sattığının takip edilebileceğini kaydetti.

Karekodlu Barkod okutulabilir
Karekodlu Bandrol’ü eski bandrolden ayıran en belirgin özelliğinin okutulabilir ve güvenilirliğinin olduğuna dikkat çeken Genel Müdür Muammer Beşir, eski bandrollerde elle giriş ve çıkışların yapıldığını, Karekodlu Bandrol’le ise tek okutmayla hepsinin yapılabildiğine vurgu yaptı.

Bandrol satışları YAYFED tarafından yapılmakta
İstanbul Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bandrol satışlarını YAYFED’e devrettiğini sözlerine ekleyen Genel Müdür Muammer Beşir, yayınevi sahiplerinin bandrol için YAYFED’e başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.

17.02.2014

DUYURULAR

next prev Tümü