TR EN

BİZİ TAKİP EDİN :

Yayımcılık Sektöründe Telif Hakları ve Korsanla Mücadele Çalıştayı

Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) ile Ders ve Kültür Kitapları Yayıncıları Meslek Birliği (DEKMEB) "Yayımcılık Sektöründe Telif Hakları ve Korsanla Mücadele Çalıştayı" başlıklı bir program gerçekleştirdi.
 
İstanbul Gorrion Hotel’de  12-13 Aralık tarihlerinde yapılan çalıştaya İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, Telif Hakları Genel Müdürü Ali Atlıhan, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Nedret Apaydın, 100’ü aşkın hâkim, savcı ve telif hukukunda uzman akademisyenler, kitapları korsan olarak yayınlanan yayıncılarla bir araya geldi.


 
HSYK, Yargıtay, fikrî ve sınai haklar ihtisas mahkemeleri, üniversiteler gibi alanın tüm paydaş kurumlarından katılımın oldukça yoğun olduğu çalıştay açılış konuşmaları ile başlatıldı.


 
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı ve YAYFED Genel Sekreteri Alpaslan Durmuş ve Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün’ün de katıldığı çalıştayın açılış konuşmasını yapan DEKMEB Başkanı Murat Köse programı Adalet Bakanlığı ve Kültür Bakanlığının destekleri ile gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, “beyin fırtınası yapacağımız çok verimli bir çalıştay olacak” dedi.


 
Programın sunumunu yapan Türkiye Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tayfur Esen, akabinde konuşmasını yapmak üzere YAYFED Başkanı Hasan Hüseyin Doğru'yu kürsüye davet etti. Yayıncılık sektöründe son yıllarda ülkemizde önemli gelişmeler olduğunu belirterek sözlerine başlayan Başkan Hüseyin Doğru, “Kültür Bakanlığı ve YAYFED verilerine göre 1 kişiye yaklaşık 8,6 kitap düşmektedir” diyerek Türkiye’nin dünya yayım pazarındaki yeri, korsanla mücadele ve Türkiye’deki kitap okuma oranlarına değindi.


 
Meslek yasa tasarısının 7’inci düzeltmesi ile ilgili çalışmalar olduğunu hatırlatan YAYFED Başkanı Hasan Hüseyin Doğru çalışmalar kapsamında dijital korsanın da önüne geçmenin kolaylaşacağını ifade ederek şunları söyledi:
 
“Şu anda bilindiği gibi meslek yasa tasarısının 7’inci düzeltmesi ile ilgili bir çalışması var. Bu çalışma içerisinde özellikle yeni gündeme gelen dijital korsanla ilgili çok önemli maddeler var. Bu yasa tasarısının bir an önce geçmesini diliyoruz. Yeni yasa tasarısında dijital korsanla ilgili etkin mücadeleyi gerektiren Avrupa Birliği örneğinde olduğu gibi bazı etkin maddeler getiriyor. Dolayısı ile bu kapsamda dijital korsanla mücadelede elimizi çok kolaylaştıracak maddeler olduğunu söyleyebiliriz.”


 
Korsanın yakalandığı kadarıyla bilindiğini söyleyen Başkan Doğru, yayıncılık sektörüne ait verilerden ve Türkiye’nin dünyadaki ve Avrupa’daki yerinden bahsederek, “sonuç itibariyle korsan, karanlık bir dünya ama yakalayabildiğimiz kadarıyla biliyoruz. Bildiğimiz kadarıyla ise yayıncılık sektörünün toplam cirosunun yaklaşık yüzde 25’inin korsandan oluştuğunu tahmin ediyoruz. Türkiye’de toplam kitap pazarı 2 milyar 381 milyon dolar. Bunun içinde eğitim yayınları 1 milyar 225 dolarla en önemli paya sahip. Eğitim yayınlarındaki ders kitaplarının payı ise 169 milyon dolardır. Yardımcı kaynak kitaplarının payı 239 milyon dolar, sınava hazırlık kitaplarının payı 817 milyon dolardır. Kültür yayınlarına 935 milyon dolar, akademik yayınlara 55 milyon dolar, ithal yayınlara 166 milyon dolar olarak ölçebiliyoruz.



Bunların dışında bir önceki yıla göre yaklaşık olarak 2,9 oranında bir artış söz konusu oldu bu oranlarda. Bu rakamlar ise toplam yayıncılık sektöründeki ciro artışı. Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin verilerine göre Türkiye’yi dünyada 11’inci sıraya yükselten yeni ürün başlık sayısında 2014 yılında 55 bin 752 başlık sayısına da ulaşmış bulunuyoruz. Bu da bizi dünyada 11’inci  sıraya getirip Fransa’nın bile önünde bir rakama ulaştırıyor. Bu da Türkiye’nin fikir ürettiğini gösterir” şeklinde konuştu.


 
İstanbul’da birçok etkinlik yapıldığını ama en önemli etkinliğin "Yayımcılık Sektöründe Telif Hakları ve Korsanla Mücadele Çalıştayı" olduğuna dikkat çeken İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Nedret Apaydın da programı düzenleyen herkese teşekkür etti.


 
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu ise yapmış olduğu açılış konuşmasında şunları söyledi: “İnsan denince hayat, hürriyet ve mülkiyet geliyor. Telif haklarından bakınca insanı insan yapan en önemli şey mülkiyettir. Son yıllarda fiziki korsanla ilgili önemli bir mesafe kaydettik. Bu toplantıda önemli bir adım olsun diyorum.”


 
Düzenlenen çalıştayın Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıdığının altını çizen Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Ali Atlıhan da 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun telif hakları konusundaki tek temel yasa olduğunu ifade ederek, “hepinizin bildiği gibi 5846 sayılı kanunumuz ile ilgili çalışmalar hızlandı. Bu çalıştayda bu yasamızın işlerliliğinden kaynaklanan sıkıntılarda ele alınacak. Buradan çıkacak sonuçlar ve önerileri biz kanun değişikliği çalışmalarında tabii ki dikkate alacağız. Çünkü yayımcılık sektörümüzün beklentileri var. Bu konunun korsanla mücadelenin diğer paydaşlarının görüşleri bizim için çok önemli” dedi.


 
Yargıtayı temsilen söz verilen Yargıtay 19. Ceza Dairesi Üyesi Süleyman Pehlivan’ın teşekkür konuşmasının ardından İstanbul Milletvekili İsmet Uçma kürsüye davet edildi.
 
Çalıştaya bir yayıncı olarak katıldığının altını çizen Milletvekili İsmet Uçma, “burada yargı temsilcileri ile birlikte iki konu ele alınacak. Telif hakları ve korsanla mücadele. Toplantı sonunda da bildirgesi dağıtılacak. Bu yüzden buradaki toplantıyı önemsiyorum” dedi.


 
Açılışta, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteklediği çalıştay bugüne kadar düzenlenen en kapsamlı organizasyon olarak nitelendirildi.
 
Çalıştayın açılış konuşmalarının ardından uzmanlar mevzuat, soruşturma ve kovuşturma başlıklarında telif haklarıyla ve korsan yayınla ilişkili konuları iki gün boyunca enine boyuna masaya yatırdı.


 
Mevzuat çalışma grubunda İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Memiş’in moderatörlüğünde, FSEK ve bağlantılı mevzuata dair hazırlanmış örnek olaylar müzakere edilirken



İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ateş’in moderatörlüğünde yürütülen kovuşturma grubunda özellikle korsan kitap üreten yahut telif ihlalinde bulunanlara yönelik arama ve el koyma, delil toplama süreçlerine dair sorunlar masaya yatırıldı.


 
Üçüncü çalışma grubuna İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Av. Dr. Cahit Suluk moderatörlük yaptı. Grup soruşturma başlığı altında mahkeme aşamasında ceza ve hukuk davaları kapsamında yayıncılar ile telif sahiplerinin yaşadıkları sorunlara dair hazırlanmış örnek olayların müzakeresini yaptı.


 

Çalıştayın ikinci gününde ise sonuç bildirgesi Moderatör Prof. Dr. Tekin Memiş tarafından okunarak ele alınan konulara dair değerlendirmeler ve ulaşılan sonuçlar katılımcılar ile paylaşıldı.

Programın sonunda kapanış konuşması Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı ve YAYFED Genel Sekreteri Alpaslan Durmuş tarafından gerçekleştirildi. Başkan Alpaslan Durmuş'un çalıştayın organizasyonuna katkı sağlayan bütün paydaşlara yönelik yaptığı teşekkür konuşmasının ardından katılımcılara katkılarından dolayı sertifikaları takdim edildi.

 

YAYFED Çalıştay Sonuç Bildirgesini İndirmek İçin TIKLAYINIZ

14.12.2015

DUYURULAR

next prev Tümü