TR EN

BİZİ TAKİP EDİN :

5. Uluslararası İstanbul Fellowship Geniş Katılım İle Gerçekleşti

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği’nin düzenlediği, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen ve çok sayıda ulusal ve uluslararası yayıncının bir araya gelmesine olanak sağlayan “Uluslararası İstanbul Fellowship Programı’nın beşincisi 03-04-05 Mart 2020 tarihlerinde Grand Cevahir Otel’de gerçekleştirildi. 
 
Her yıl telif ve çeviri görüşmeleri yapmak amacıyla yabancı yayımcıları İstanbul’a getiren program, katılımcı sayısını her geçen yıl artırarak yayımcılık dünyasını İstanbul’a taşıdı ve bu yıl rekor katılım elde etti. Dünyanın dört bir yanından gelen yayınevi temsilcileri, ajans ve editörlere organizasyon boyunca ev sahipliği yapan Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, Türk ve yabancı yayımcılara 3 gün boyunca telif görüşmeleri yapma imkanı sundu.


 
İstanbul Valiliği’nin himayesinde ve İstanbul Ticaret Odası, Basın Yayın Birliği Derneği, DEKMEB, Türk Hava Yolları, Zeytinburnu Belediyesi, Sultanbeyli Belediyesi, Üsküdar Belediyesi, Albayrak Grubu'nun sponsorluğu ile gerçekleştirilen programda binin üzerinde ön anlaşma yapıldı.


 
İstanbul'u bir telif merkezi haline getirmenin yanında Türk edebiyatının dünyaya tanıtılmasını amaçlayan Programın açılış töreni 03 Mart Salı Günü Grand Cevahir Otel’de gerçekleştirildi.


 
Açılışa; Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkan Vekili ve yazar Prof. Dr. İskender Pala, İstanbul Vali Yardımcısı Hülya Kaya, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve YAYFED Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, Basın Yayın Birliği Başkanı Emrah Kısakürek’in yanı sıra yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda yayımcı, telif ajansı, yayımcı meslek birliği ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.


 
Programın sunumunu yapan TURCA Genel Koordinatörü Esra Ceceli'nin selamlama konuşmasının ardından TBYM Başkanı Mustafa Doğru açılış konuşmasını yaparak İstanbul Fellowship Programının her yıl hedeflerini büyüterek yayıncılık dünyasının kalbini İstanbul'a taşıdığını söyledi.


 
İstanbul Kitaba, Kitap da İstanbul'a Çok Yakışıyor
 
İstanbul Fellowship Programının dünya yayıncıları ile Türk yayıncıları arasında iş birliğinin artırılması ve İstanbul'un bir telif marketi haline getirilmesi amacıyla ilk kez 2016 yılında düzenlendiğini hatırlatarak sözlerine devam eden Başkan Mustafa Doğru, "İstanbul kitaba, kitap da İstanbul'a çok yakışıyor” diyerek yayıncıların yüzyıllar boyunca kültür, sanat ve bilimin başkentliğini yapan İstanbul'da buluşmasının önemine vurgu yaptı.


 
65 Ülkeden 265 Yayıncı
 
İstanbul Fellowship Programı kapsamında bu yıl 98 ülkeden 620 başvuru aldıklarını belirterek sözlerine devam eden Başkan Mustafa Doğru, “Katılımcılarımız bu sene 65 ülkeden 165'i yabancı ve 100'ü yerli olmak üzere 265 yayıncıya ulaştı. Etkinliği düzenlerken her zaman yayıncıların gözüyle, onların istek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaya çalıştık ve 3 gün boyunca 3 binden fazla görüşme gerçekleştirilmesini planlıyoruz" dedi.


 
Başkan Mustafa Doğru’dan sonra açılış konuşmasını yapmak üzere Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkan Vekili ve Yazar Prof. Dr. İskender Pala, kürsüye davet edildi.
 
Her ülkenin bir yazara sunabileceği ayrıcalıklar bulunduğunu ve her şehrin bir yazar için farklı tecrübeler sunabileceğini dile getirerek sözlerine başlayan Yazar Prof. Dr. İskender Pala, “İstanbul, yazarlar için büyük bir ilham kaynağı oldu. Sizler bugün İstanbul üzerine yazılmış kitapları konuşurken, aslında bu ilhamları kendi medeniyetinize ve kültürünüze taşımak üzere buradasınız” dedi.


 
İstanbul'u Hissedin Yeter
 
İstanbul'un edebiyat dünyası ve yazarlar için ifade ettiği öneme değinen Yazar Prof. Dr. İskender Pala, “İstanbul'a geldiniz, şüphesiz işleriniz var, anlaşmalar, görüşmeler yapacaksınız. Bütün bunların arasında bu şehir size birazcık kendini hissettirirse, ışıklar ve kubbelerin şiirler ve hayallerin, aşıklar ve aşkların, renk renk, desen desen, ışık ışık, boy boy, kelime kelime size göz kırptığını görürseniz o zaman işlerinizi bırakın bir kenara ve bu şehri hissedin, hissedin yeter” şeklinde konuştu.
 
Yazar Prof. Dr. İskender Pala’dan sonra kürsüye İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz davet edildi.


 
Türkiye, Kültürel Anlamda Büyük Bir Ülke
 
İstanbul'un tarihi sürekliliği, derinliği, etkinliği ve merkezi konumu itibarıyla dünyada rakibi olmayan bir şehir olduğunu belirterek sözlerine başlayan Müdür Coşkun Yılmaz, “Özellikle buhranlı zamanlarda insanlığın umudu ve mazlumların sığınağı olmuş bu şehirde böylesine uluslararası bir kültürel etkinliğin gerçekleşmiş olmasını son derece önemli ve anlamlı buluyorum” dedi.


 
Hem Türkiye'de hem de dünyada bilgi, kültür ve fikir üzerinden sağlıklı bir iletişim kurulması için gerçekleştirilen faaliyetleri desteklediklerinin altını çizen Müdür Coşkun Yılmaz, Türkiye’nin son yıllarda kültürel anlamda büyük hamleleri gerçekleştirmiş bir ülke olduğunun altını çizdi.


 
İstanbul Fellowship Programının, Türk fikir tarihi, edebiyatı, düşüncesi ve bilimsel gelişmesinin dünyaya açılımı açısından büyük bir hamle olduğuna dikkat çeken Müdür Coşkun Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak insanlığın yararına olan bütün kültür ve sanat faaliyetlerini, Türk yazar ve yayıncılar arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayan projeleri desteklemeye devam edeceklerini söyleyerek emek veren ve destekleyen kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.


 
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz’dan sonra kürsüye davet edilen İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, “dünya incisi” olarak tanımladığı İstanbul'da konukları ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 


 
 Çok Önemli Bir Ekonomik Etkinlik
 
Konuşmasının devamında İstanbul Fellowship Programının tüm dünyadan yayıncıları bir araya getirdiğini belirten Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, “Biz kültür ekonomisinin bir ülke ve bir şehir için ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. İstiyoruz ki İstanbul dünya telif pazarının üssü olsun. Bu konuda İTO olarak her türlü desteği vereceğiz” dedi.


 
İstanbul Ticaret Odası'nın 130 yılda 3 binden fazla esere imza attığını, hem yayıncıları temsil ettiğini hem de yayıncı bir kuruluş olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, “Hem Türk yayıncılığının önemli eserlerinin dünyaya tanıtılmasına hem de telif alışverişinin gerçekleştirilmesine katkı sağlayan çok önemli bir ekonomik etkinliğe imza atıyoruz” diye konuştu.


 
1. Gün programı (03 Mart Salı):
Programın açılış töreninden sonra “Türk Edebiyatı ve Yayıncılığının Uluslararası Yolculuğu” adlı seminer programına geçildi. Moderatörlüğünü Dr. Muhammed Hamidullah Ağırakça’nın yaptığı seminere Yazar Prof. Dr. İskender Pala, YAYFED Başkanı Münir Üstün, Basın Yayın Birliği Başkanı Emrah Kısakürek konuşmacı olarak katıldı.


 
Uluslararası İstanbul Fellowship Programı kapsamında düzenlenen seminerden sonra Türk ve yabancı yayıncılar bir araya geldi ve yapılan ikili görüşmeler sonrasında telif alışı ve telif satışı gerçekleştirildi.


 
Hedef: 100 Ülke 500 Yayıncı
 
Aynı günün akşama İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın ev sahipliğinde Radisson Blu Otel’de gala yemeği düzenlendi. Yapmış olduğu konuşmasında Uluslararası İstanbul Fellowship Programını düzenleyen Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği yetkililerine “seneye 100 ülke 500 yayıncı” diyerek bir çağrıda bulunan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, hedefi yükselterek, gelecek yıllarda Fellowship Programına katılacak ülke sayısının yüz rakamına ulaşması için ‘Valilik olarak yayıncılarımıza destek vermeye hazırız’ dedi.


 
Gecede ayrıca Fellowship Programını destekleyen ve katkı sunan İTO Yönetim Kurulu Başkanı İsrafil Kuralay’a, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’e, DEKMEB Başkanı Mustafa Altundal’a, Guadalajara Kitap Fuarı Koordinatörü Rubén Padilla Cortes ve Arap Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Bachar Chebaro’ya teşekkür plaketlerini İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve TBYM Başkanı Mustafa Doğru birlikte takdim etti.


 
2. Gün programı (04 Mart Çarşamba):
Programın ikinci gününde “Yayıncılık Sektöründe ve Kültür Ekonomisinde Kadın Girişimci ve Yöneticilerin Yeri” adlı semine düzenlendi. Moderatörlüğünü TURCA Genel Koordinatörü Esra Ceceli’nin yaptığı seminere Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdür Yardımcısı Fatoş Altunç, Asala Publishing yetkilisi Dr. Shereen Kreidieh, The Ishmael Tree yetkilisi Gigi Ishmael ve Erdem Yayınları yetkilisi Dr. Melike Günyüz konuşmacı olarak katıldı.


 
Programda yapmış olduğu konuşmasında İstanbul Fellowship'in hem farklı kültürleri hem de iş dünyasından insanları bir araya getirmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Telif Hakları Genel Müdür Yardımcısı Fatoş Altunç, sınır aşan iş birliklerine fırsat tanıyan etkinliğin, İstanbul'un bir telif merkezi haline getirilmesine ve yayıncılık dünyasının gelişimine de önemli katkılar sunacağını kaydetti.


 
"Kadınların bu endüstrinin omurgasını oluşturduğunu insanların görmesi gerekiyor" diyerek sözlerine başlayan New York merkezli The Ishmael Tree Yayınevi Temsilcisi Gigi Ishmael de kadınların pek çok alanda yer aldığını belirterek sektördeki çeşitliliğin önemine dikkat çekti.


 
Arap dünyasındaki yazarların çoğunun kadın olduğunu dile getiren Lübnan merkezli Asala Publishing Temsilcisi Shereen Kreidieh ise Arap ülkelerindeki yayıncılık faaliyetlerine ve Arap dünyasında yayıncılık yaparken karşılaştıkları zorluklara değindi.


 
Türkiye'de çocuk kitabı yayıncılığının daha çok okul endeksli olduğu için içeriği belirleyen ve alan kişilerin öğretmenler, dolayısıyla kadınlar olduğunu kaydeden Erdem Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni Melike Günyüz ise; "Türkiye'de, belki dünyada kadın okurları çıkartırsak, yayınlanacak hiçbir şey kalmıyor. Kadın yayıncıları çıkarırsan içerik üretecek kimse yok" diyerek yayıncılık sektöründe çalışan kadınların devre dışı bırakılması durumunda yayıncılık sektörün büyük zorluklar çekeceğini ifade etti.


 
Konuşmaların ardından TBYM Başkanı Mustafa Doğru, seminere konuşmacı olarak katılan Fatoş Altunç, Gigi Ishmael, Shereen Kreidieh ve Melike Günyüz'e plaketlerini takdim etti.


 
Seminerin ardından yurt içinden ve dışından programa katılım sağlayan Türk ve yabancı yayıncılar, telif görüşmelerine devam etti.


 
Aynı günün akşamı İstanbul Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, Cemile Sultan Korusu’nda katılımcılarımızı ağırladı. TBYM Başkanı Mustafa Doğru, Fellowship Programına desteklerinden dolayı Münir Üstün’e teşekkür sertifikasını takdim etti.


 
3. Gün programı (05 Mart Perşembe):
Programın üçüncü gününde profesyonel yayımcılar gün boyu ikili görüşmeler yaparak eserlerini tanıtma ve telif alışı telif satışı yapma imkanı buldular.


 
Aynı günün akşamı İstanbul’un tanıtımını yapmak üzere bir Boğaz Turu düzenlendi. Gezide oldukça keyifli anlar yaşayan katılımcılar bol bol hatıra fotoğrafı çektirdiler.


 
Türk yayımcılığının dünyaya açılmasına büyük katkı sunan İstanbul Fellowship programı; her geçen yıl hedeflerini yükselterek Ortadoğu ülkelerine ilham vermesinin yanı sıra Latin Amerika'dan Uzak Doğu'ya kadar dünyanın tüm bölgelerinden katılımcıların İstanbul’u yayımcılık sektörünün uğrak yeri haline getirmeyi başardı.



İstanbul’un uluslararası alanda kendine yer bulması adına yayımcılık açısından kapı aralayan Fellowship Programının, gelecek yıllarda dünyanın en prestijli yayımcılık organizasyonlarından biri olması hedefleniyor. 


 
Türkiye’de Bir Dikili Ağaçları Var
 
Katılımcılarına bu yıl bir sürprizde bulunan İstanbul Fellowship, yakın zamanda depremden etkilenen Elazığ’da her katılımcısı ve destekçisi adına bir fidan dikti. Elazığ Bademli’deki hatıra ormanına 313 fidan dikildi. Böylelikle İstanbul Fellowship Programına katılan her bir katılımcının Türkiye’de bir hatıra fidanı oluştu.


 
Uluslararası İstanbul Fellowship Programında ayrıca Türk ve yabancı yayımcılara hem katılım hem de fidan sertifikaları takdim edildi ve hatıra fotoğrafı çektirildi. 

Hazırlayan: Sabire Önerbay


 

12.03.2020

DUYURULAR

next prev Tümü