TR EN

BİZİ TAKİP EDİN :

Fellowship.istanbul Randevu Sistemi Açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği’nin ortaklaşa düzenlemiş olduğu Uluslararası İstanbul 3. Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları’nın hazırlık toplantısı 15 Şubat Perşembe günü gerçekleştirildi.
 
Dünya genelinden 74 ülkeden 300’e aşkın yayıncının başvurmuş olduğu İstanbul Fellowship programında son yapılan değerlendirmeler sonrası 66 ülkeden 113’ü aşkın yayıncı 9-10-11 Mart 2018 tarihlerinde Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM)’nin ev sahipliğinde İstanbul’da Türk yayıncılarla buluşacak.

Bu kapsamda Sütlüce İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yatırım ve Hizmetleri Bilgilendirme Merkezi’nde yapılan hazırlık toplantısına Uluslararası İstanbul 3. Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları’na www.fellowship.istanbul web sitesi üzerinden kayıt oluşturan Türk yayıncılar davet edilerek online randevu sistemi ve randevu esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar anlatıldı.


 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel Etkinlikler Müdür Yardımcısı Murat Arslan’ın da katıldığı toplantıda; Fellowship İstanbul Koordinatörü Nagihan Düzel www.fellowship.istanbul web sitesi üzerinden randevu sistemi nasıl gerçekleşecek ve yayıncıları seçerken nelere dikkat edilmeli hususlarını örneklerle uygulamalı olarak anlattı.
 
YATEDAM Direktörü Gamze Erentürk ise kitap seçimi, katalog hazırlama, yabancı yayıncıların randevu seçimi ile ilgili teknik bilgileri aktardı ve Damla Yayınevinin Telif Hakları Sorumlusu Emre Can Petek de randevu öncesinde ve esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar ve Fellowship İstanbul’un daha verimli hale getirilebilmesi için neler yapılmalı konuları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
 
Türkiye yayın dünyasının uluslararası yayın dünyası ile kaynaşması, buluşması ve özelliklede İstanbul’un bir telif marketi haline gelmesi için 2016 yılında TBYM tarafından başlatılan Fellowship İstanbul’un hazırlık çalışmaları kapsamında yapılan toplantının sunumunu Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Dr. Muhammed Hamidullah Ağırakça yaptı.
 


129 Türk Yayımcı Başvurdu
 
Uluslararası İstanbul 3. Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları’na Türkiye’den 129 yayımcının başvuru yaptığına dikkat çeken Komisyon Başkanı Hamidullah Ağırakça, “bu çerçevede program süresi içerisinde yaklaşık 250 yayımcımızın 3 günlük karşılıklı mesleki buluşmalarını İstanbul’da gerçekleştirmiş olacağız” dedi.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tayfur Esen yaptı.
 
“Bir rüya görüyorum, ümit ediyorum ki bu rüyam hiç bitmeyecek ve gerçekleşecek” sözleri ile konuşmasına başlayan Başkan Tayfur Esen, “bu rüyama sizleri de ortak etmek istedim. İnandığımız bir işi yapıyoruz ve inanıyoruz ki çok güzel neticeler elde edeceğiz. Yaptığımız işin adı telif satışı” dedi.


 
Konuşmasına “Telif”in anlamını açıklayarak sözlerine devam eden Başkan Tayfur Esen şunları söyledi: “Telif birkaç anlama geliyor. Bunlardan bir tanesi üretmek ama bir diğeri kaynaştırmak, yakınlaştırmak, karşılıklı sevgi ortamını oluşturmak. Öyle ya dünyada sizin yaptığınızı yapan, sizin gayretinizi gösteren, sizin titizliğinize sahip, siz hangi kaygıları taşıyorsanız aynı kargılara sahip bir yayıncı dostunuzla tanışmak, bilgileri ve tecrübeleri paylaşmak istemez misiniz? İsteriz…! Dünya insanlarına, dünya yayıncılarına sunacağınız hediyeleriniz olmaz mı? Elbette olur. Peki bunları nasıl bir araya gelerek gerçekleştireceğiz? İşte 2 yıldır gerçekleştirdiğimiz ve bu yıl 3.’sünü gerçekleştireceğimiz İstanbul Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları sizlere bu imkanı sağlıyor.”


 
İstanbul Fellowship, Bir İstanbul Projesidir
 
Yapılacak telif satışından katılımcılardan herhangi bir talepleri olmadığının altını çizen Başkan Tayfur Esen konuşmasının sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesine programa verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek “ Biz TBYM olarak işin mutfağında daha çok organizasyonun içeriğine ağırlık vermek istiyorduk, finansal konularda ise bir sorun yaşamamak sadece şu yapılması gerekiyor dediğimizde bunların yapılmasını gerçekleştirecek bir kuruma ihtiyaç duyuyorduk. Büyükşehir Belediyemiz bu konuda ‘yürüyün arkadaşlar arkanızdayız. İstanbul Fellowship bir İstanbul projesidir. Yanınızda olmak bize yaraşır ve yakışır’ dedi. Verdiği destekten dolayı İstanbul Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyorum” dedi.


 
Start (1. Gün) 09 Mart 2018 Cuma
 
Başkan Tayfur Esen’den sonra 09-11 Mart 2018 tarihlerinde düzenlenecek olan Uluslararası İstanbul 3. Yayımcılık Profesyoneller Buluşması programı hakkında kısa bir bilgi veren Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Muhammed Hamidullah Ağırakça program akışı hakkında şunları söyledi: “ 9 Mart Cuma günü saat: 09.30’da programımızın açılışı yapılacak. Kısa selamlama konuşmalarının ardından Türkiye’deki yayın pazarı, Türkiye’deki telif çalışmaları, TEDA’nın sunumu Kitapkent Projesi, Türkiye’de yayınla ilgili olan çalışmaların yabancı konuklara aktarımı şeklinde 10’ar dakikalık sunumlarımız var. Saat 9.30 dan 11.00’e kadar açılış ve ilk oturumumuz var. 11.00-11.30 arası bir kahve arası olacak ve öğle arasını çıkarırsak 11.30’dan 17.30’a kadar randevülerimiz sürecek. 
 
Ard arda randevu koymaktansa katılımcılara yarım saat bir toparlanma süreci vermelerini öneren Hamidullah Ağırakça, “arda arda randevular bazen çakışabiliyor, beklemeler yaşanabiliyor. Arada bir nefes alma program içerisinde tavsiye ediyoruz. Tabii ki bu yayıncımızın takdiridir” dedi.
 
2. Gün 10 Mart 2018 Cumartesi
 
10 Mart Cumartesi günü sabah 09.30’dan 11.00’e kadar iki ayrı oturum olacağını ifade eden Hamidullah Ağırakça şunları söyledi: “Bu oturumda yabancıları dinleyeceğiz. Özellikle farklı dillerden konuşmacı seçme aşamasındayız. Bunlarda Türkiye’den almış oldukları teliflerin bize yansımalarını aktaracaklar. Yine saat: 11.30’dan 17.30’a kadar ikili görüşmelerimiz devam edecek.

3. Gün 11 Mart 2018 Pazar
 
11 Mart Pazar günü ise programımızın son günü. Pazar günü olması nedeniyle sabah programımız yok. Saat 11.30’dan 17.30’a kadar ikili görüşmelerimiz olacak. Bütün bu programımızı www.fellowship.istanbul sitemizdeki online randevu sisteminden sizler oluşturacaksınız. Randevu buluşma yerimiz Wow İstanbul Otel olacak. Görüşme esnasında İngilizce, Arapça, İspanyolca ve Fransızca olmak üzere bizlerden tercüman desteği olabileceksiniz. Yabancılar kendi aralarında randevüleşebilecekler ama Türk yayıncılar kendi aralarında randevüleşemiyor.


 
Hamidullah Ağırakça’nın yapmış olduğu bilgilendirme konuşmasından sonra Basın Yayın Birliği’nin Projesi olan Uluslararası Yayıncılık Telif ve Danışmanlık Merkezi’nin (YATEDAM) Direktörleri Gamze Erentürk kürsüye davet edildi.
 
Yurtdışından katılan yayımcılarla alınacak randevular ve yapılacak telif görüşmeleri öncesinde yapılması gerekenler hakkında katılımcıları bilgilendiren YATEDAM Direktörü Gamze Erentürk, yapmış olduğu sunumda hazırlık evresinde cevaplanması gereken 3 temel sorunu ele aldı.
 
Profesyonel program denince birçok farklı aşaması olan bir süreçten bahsedildiğine dikkat çeken Gamze Erentürk “Burada tabii ki en önemli rol siz yayıncılara düşüyor. Birinci aşama programa başvuru yapmak. İkinci aşama ise profesyonel kısmı yani hazırlık kısmı. Ki bu gerçekten çok önemli ve görüşmelerinizi birebir etkileyecek kısım. Buradan bakıldığında aslında şu 3 temel soruyu cevaplamaya çalışarak, cevaplarını arayarak bu süreci tamamlayabiliriz diye düşünüyorum. Ne? Kime? Nasıl?” dedi.
 
Öncelikle yayıncıya neyi sunulacağın belirlenmesi gerektiğine vurgu yapan Gamze Erentürk, konuşmasının devamında şunları söyledi: “elimizde fazlasıyla bir kitap olabilir fakat bu kitapların hepsini bir seferde yayıncıya sunmak doğru değil. Randevu aldığınız yayıncıya göre ilerleyebilirsiniz. Bir yayıncıya 3-4 adet kitap belirleyerek gidilebilir. Öncelikle yapmanız gereken kendi yayıneviniz içinde kitapları belirlemek. Diğer önemli konu belirlediğimiz bu kitapları kime sunmak istiyoruz. Bu ikisi sizin çalışmalarınıza bağlı olarak paralel de gidebilir.”
 
Katılımcıların randevu sistemi açıldığında yabancı yayıncıların profillerini birebir görme imkanı bulacaklarını dile getiren Gamze Erentürk, “Rastgele her yayıncı ile randevu istemek çok mantıklı değil. Çünkü onlarda sizin profilinize bakacak ve zaten uygun olmadığını düşündüğü randevuyu vermeyecek. Burada önemli olan o yayıncıların profillerine bakmak. Çünkü randevu talep ettiğiniz kişiler sizin yayınevi olarak bastığınız kitaplarla bağlantılı mı? Paralel mi? Dolayısıyla ortak bir konu olsun ve sizin kitaplarınızla ilgilenme imkanı olsun. Öncelikle yabancı yayıncılar sistemde profillerini incelemek, bastıkları kitaplara bakmak ve bu inceleme doğrultusunda randevular almaya başlamak sizin için fazlasıyla avantajlı olacaktır. Kataloglarını inceleyebilirsiniz, web sitelerini inceleyebilirsiniz, bu araştırma fazlasıyla önemli” dedi.
 
Her yayınevinin kendine göre bir ekonomik durumu, kitap hacmi ve yayın sayısı olduğunu ifade eden Gamze Erentürk, bir sonraki aşamada bu kitapların nasıl sunulacağını anlattı: “Kitaplarınızı sunmak aslında en önemli noktalardan birisi. Belirlediğiniz kitapların teknik bilgilerinin, özetinin, kitap kapak sayfasının olduğu bir sayfalık bir föy hazırlanabilir. Bu muhtemelen en çabuk ve en kolay olan yöntemdir aslında. İkincisi ise İngilizce olarak hazırlanacak bir yayınevi telif hakları kataloğu. İngilizce dünyada ortak dil olduğu için bu sunumlar İngilizce olmak durumunda. Kitaplarınızı PDF formatında İngilizce olarak hazırlayarak flaş bellek ile de sunabilirsiniz. Çocuk kitapları bu konuda biraz daha avantajlı diyebiliriz. Çünkü görsel sunuyorsunuz ve bu büyük oranda kitabı alıp almayacağı konusunda kararlarını etkiliyor.”


 
YATEDAM Direktörü Gamze Erentürk’ten sonra kürsüye davet edilen Fellowship İstanbul Koordinatörü Nagihan Düzel de randevu sistemini uygulamalı bir şekilde katılımcılara tanıttı.
 
Sunumuna yabancı yayıncıların profilleri inceleyerek katılımcılar hakkında bilgi alacağının önemine değinerek başlayan Nagihan Düzel, “kendinizi ne kadar iyi tanıtırsanız o kadar iyi olur. Herkesin profillerinde resmi olacak. Profillerdeki bu resimlerle önceden kiminle görüşeceğinizi görebileceksiniz.” dedi.
 
Öncelikli olarak kendi hesaplarına giriş yaparak profil bilgilerini eksiksiz doldurulması gerektiğine dikkat çeken Nagihan Düzel, katılımcıların randevu almak istedikleri yayıncıların bastıkları kitap türlerine göre, kurumuna göre yada ülke bazlı arama yaparak istedikleri yayıncılara kolaylıkla ulaşma imkanı bulabileceklerini söyledi.
 
İlk önce randevu almayı ve akabinde gelen randevu taleplerini nasıl onaylanacağını anlatan Nagihan Düzel şunları söyledi: “Uluslararası İstanbul 3. Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları programımız 3 gün devam edecek ve bu 3 günde 30 dakikalık görüşme imkanınız olacak. Bu da toplam 30 randevu demek oluyor. Ben de sizlere bu 3 günü dolu dolu yoğun bir şekilde yapıp kendinizi boğmadan daha bir hafifleterek, ara vererek randevularınızı oluşturun derim.”
 
Randevu talep et denildiğinde randevu almak istediğiniz yayıncının takviminin görüneceğini dile getiren Nagihan Düzel, “kim kime randevu talebi gönderirse onun masasına gider ve o kişinin masa numarası gözükür. Yeşil renkte olan onaylanan randevular yani randevunuz gerçekleşecek. Açık sarı renkte olan size gelen randevu talepleri, yani yurt dışından biri sizinle görüşmek istiyor. Koyu sarı renkte olan ise sizlerin göndermiş olduğu randevu istekleri, beyaz renkli olan ise iptal edilen randevulardır” dedi.


 
Fellowship Koordinatörü Nagihan Düzel’den sonra kürsüye davet edilen Emre Can Petek, randevu öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde durdu.
 
Randevu öncesi yayınevlerinin özellikle kataloglarının incelenmesi gerektiğine dikkat çeken Emre Can Petek, bu kataloglarda belli başlı kitapların olmasının özellikle ödül alan yada ödüle aday kitapların bulunmasının önemine değindi.
 
Randevu öncesi görüşme formunun doldurulmasının önemli olduğunu ifade eden Emre Can Petek, görüştüğümüz yayıncıya iyi bir izlenim vermek için bunun önemli olduğunu söyledi. Konuşmasında randevu esnasında özellikle maddi konuların dile getirilmemesi gerektiğinin önemini de anlatan Emre Can Petek, samimi bir ortamda dostça geçen görüşmelerin daha verimli olabileceğini ifade etti.
 
Program sonunda katılımcıların sorularının muhataplarınca cevaplandığı İstanbul 3. Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları kapsamında düzenlenen hazırlık toplantısı, karşılıklı görüş ve önerilerinin sunulmasının ardından sona erdi.

21.02.2018

DUYURULAR

next prev Tümü