Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, Basın Yayın Birliği ve Uluslararası Arapça Kitap Yayıncıları Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı"nın beşincisi 28 Eylül - 6 Ekim 2019 tarihleri arasında Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde kitapseverlerle buluşacak.
"5. Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı" kapsamında Arap edebiyatının önde gelen isimlerinin katılımıyla panel, söyleşi gibi çocuk ve gençler için de yaklaşık 70 farklı kültürel etkinliğin gerçekleştirileceği Fuar, 6 Ekim'e kadar 10.00 ile 22.00 arasında ücretsiz olarak ziyaretçilerini ağırlayacak.
Uluslararası Arapça Kitap Yayıncıları Derneği'nin desteklediği ve Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu "Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı"nın basın toplantısı Yenikapı Çatladıkapı Sosyal Tesisleri’nde yapıldı.
Seminerler, imza günleri, resim, fotoğraf ve heykel sergilerinin yanı sıra şiir ve müzik dinletileri gibi etkinlikler de yapılacağı “5. Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı”nın basın toplantısının sunumunu Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı Genel Koordinatörü Dr. Muhammed Hamidullah Ağırakça yaptı.
Bu yılki sloganı "Kitap Bizi Birleştirir" olarak belirlenen fuarın basın toplantısının açılış konuşmasını yapan Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Kısakürek bu yıl 15 ülkeden 200'den fazla yayınevinin fuara katılacağını ve 100 bin ziyaretçi hedeflediklerini söyledi.
Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı’nın hedef kitlesinin İstanbul'a hem ziyaret hem ticaret için gelen Arap nüfusu olduğunu belirterek sözlerine devam eden Başkan Emrah Kısakürek, "İstanbul'da yaşayan, Arapça konuşan ve Arapça kitap ihtiyacı duyan okuyucular hedef kitlemizde. Geçtiğimiz yıl yine aynı yerde yapmıştık ve 63 bin ziyaretçi gelmişti. Kendi eksiklerimizi de görerek bu yılki hedefimizi 100 bin olarak belirledik. Yenikapı'dan fuar alanına ring seferler düzenleyeceğiz ki okuyucularımız 200’ün üzerindeki yayınevinin kitaplarının yer aldığı fuar alanına rahatlıkla ulaşabilsinler" dedi.
Ekonomik durumu iyi olmayan üniversite öğrencilerinin kitaba ulaşabilmesi için çeşitli bağışçılardan yardım aldıklarını da aktaran Kısakürek, bu öğrencilere kupon vererek ücretsiz kitap temin etmelerini sağlayacaklarını dile getirdi.
BYB Başkanı Emrah Kısakürek’ten sonra söz alan Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Mustafa Doğru da fuarın Arap dünyasının ve Arapça yayın yapan yayıncıların ilgisini çektiğini vurgulayarak, "İstanbul'un uluslararası yayıncıların bir buluşma noktası haline gelmesini amaçlıyoruz. Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı da bu anlamda yayıncıları bir araya getiren ve Türk yayıncılarla da buluşturan önemli bir platform" ifadelerini kullandı.
Daha sonra söz alan Uluslararası Arap Kitap Yayıncıları Derneği Başkan Vekili Ammar Abdülhalik ise böyle bir fuara öncülük etmesinden dolayı Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ve Basın Yayın Birliği'ne teşekkür ederek, "Fuar, farklı ülkelerden yayıncıların Arapça kitaptaki ortak paydasıyla bir kitap fuarında bir araya geldiği güzel bir kültür aktivitesi olacak" dedi.
Türkiye'den fuara çok sayıda üniversite öğrencisinin katılmasını hedeflediklerini ifade eden Abdülhalik, sözlerine şöyle devam etti:
"Arap Dili ve Edebiyatı, Arapça Mütercim Tercümanlık ve özellikle Arapça Öğretmenlik bölümlerinin öğrencileriyle İstanbul'da Arapça ile iştigal eden, dil kurslarında Arapça öğrenen öğrencilerin ve Arapça konusunda merakı olanların ilgi duyduğu bir kitap fuarı. Fuarın yanı sıra çocuklar ve gençler için iki ayrı etkinlik alanımız olacak. Bu etkinlik alanlarında hem Arapça hem de Türkçe için 'dil köşesi' kuracağız. Dil köşesinde Arapçanın yanı sıra Türkçe öğrenen öğrenciler için özel Türkçe etkinlik saatleri, alanının uzmanı gönüllü öğretmenler tarafından koordine edilecek."
Kaynak: A.A.
25.09.2019