TR EN

BİZİ TAKİP EDİN :

'6. Türkiye Dergi Fuarı' açıldı

TBYM Başkanı Alpaslan Durmuş, Türkiye Dergi Editörleri ve Yayın Yönetmenleri Birliği (TÜRDEB) tarafından düzenlenen "6. Türkiye Dergi Fuarı" açılışına katıldı.
 
Bu yılki teması "Resmi Tarihle Yüzleşmek" olan fuar, Sirkeci Garı'nda düzenlenen açılış töreniyle başladı.
 
Açılış töreninde katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu ve TÜRDEB Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, imam hatip yıllarında okuduğu ve o dönem çıkan edebi dergilerden söz etti.
 
Okulunun edebiyat dergisi "Seher"den bahseden Erdoğan, bu dergilerde yazmanın hem prestij hem de kendilerini ifade etme vesilesi olduğunu söyledi.
 
Erdoğan, ortaokul öğrencisiyken çıkardıkları "Gülnihal" isimli dergiye de değinerek, dergi faaliyetinin çocuklar ve gençler için başlı başına bir hayat okulu olduğunu aktardı.
 
Dergiciliğin içeriği üretmenin, yazı yazmanın, şiir yazmanın çok daha ötesinde bir faaliyet olduğuna işaret eden Erdoğan, "Bizim çok genç yaşlara kadar, dergilerin çıkarılmasını, dergiciliği teşvik etmemiz gerekiyor. Bunun bir eğitim politikası haline gelmesi gerekiyor. Çünkü başından sonuna kadar, dergicilik süreci, insanın yetiştiği, piştiği ve terbiyesine katkıda bulunan bir süreç" diye konuştu.
 
Dergiciliğin ticari getirisi olmayan bir uğraş olduğunu aktaran Erdoğan, her derginin içerisinde bir terbiye kurumu, bir okul olduğunu söyledi.
 
Bilal Erdoğan, "Emek veren, sonunda birşey beklemeden yazan, çizen bir araya gelen, birbiriyle sohbet, muhabbet ortamı oluşturan, insanların kurduğu kurumlar ve varlıklardır dergiler. Bizim geleceğimizi kurarken, yeni Türkiye'yi tahayyül ederken, dünyanın yeniden kurulması için daha barış içerisinde, daha huzurlu, zulmün kalktığı bir dünya hedeflenirken, işte bu sohbet ve muhabbet ortamlarına da çok ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
 
Bu yılın teması "Resmi Tarihle Yüzleşmek"
 
Türkiye Dergiler Birliği Başkanı Asım Gültekin ise dergicilerin Türkiye'de ve dünyada büyük bir buluşma gerçekleştirdiğini belirterek, bu yıl altıncısı düzenlenen etkinliğin temasının "Resmi Tarihle Yüzleşmek" olduğunu söyledi.
 
Dünyada "Dergi Fuarı" diye bir uygulama olmadığını dile getiren Gültekin, "Hem yazmak, çizmek hem de dergi çıkarmak, dergicilerin en zorlandığı şeylerdir. Burada 6 gün boyunca tanışmalar, tartışmalar, fikri birliktelikler, paylaşımlar yaşamış olacağız. Bir insan hayatında üç-beş dergi takip edebiliyor. Ama dergi fuarı, yüzden fazla dergiyle tanışma, o dergilerde neler olduğunu takip edebilme imkanı sağlıyor" değerlendirmesinde bulundu.
 
Gültekin, fuarda yenilerden 30-40 yıllıklara kadar 150'ye yakın derginin okuyucusuyla buluşacağını sözlerine ekledi.
 
Fuarda yer alan Filistin çocuk dergisi Samaha'nın Genel Yayın Yönetmeni Abed Hodja ise fuara katıldığı için memnun olduğunu anlatarak, "Türkiye bir medeniyet numunesi ortaya koyuyor. Bütün dünya Müslümanları bu bağlamda Türkiye'nin gözüne bakıyor. Sadece tarihte değil, bugün ve gelecekte Türkiye'nin bu medeniyet duruşunu takip ediyoruz. Kültürel anlamda Türkiye'yi bir model olarak takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Alparslan Durmuş da başlangıçta mütevazi imkanlarla başlayan fuarın güzel bir noktaya eriştiğini belirterek, fuarda 20 kadar farklı ülkeden dergicilerin bulunduğuna dikkat çekti.
 
Dergi yazarları ve editörlerini okuyucuyla buluşturan ve Sirkeci Garı'nda gerçekleştirilen fuarda söyleşi, konferans, panel ve müzik dinletileri yapılacak.
 
"Dergicilerin Hata Defteri: Ah Şu Tashihler!" sergisinin de açıldığı fuarı ziyaret edenlere, "Dergiler Kitabı" hediye edilecek.
 
Fuar, 17 Mayıs'ta gerçekleştirilecek, "Dergiciliğin En'leri Ödül Töreni" ile sona erecek.

14.05.2015

DUYURULAR

next prev Tümü