TR EN

BİZİ TAKİP EDİN :

6. Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı Başladı

Bu yıl "Bilgiyle Kanatlan" temasıyla yola çıkan, “6. Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı”, İstanbullularla buluştu.
 
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, Basın Yayın Birliği ve Uluslararası Arapça Kitap Yayıncıları Derneği tarafından düzenlenen Fuar, 17 Ekim'e kadar İstanbul Fuar Merkezi’nde 9. Salonda ziyaretçilere açık olacak.


 
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Ticaret Odası, birçok kamu, özel kurum ve kuruluş tarafından desteklenen fuara, bu yıl 5 bin 250 metrekare alanda 23 ülkeden 250’yi aşkın yayınevi katıldı.


 
“6. Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı”nın İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış törenine; AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkan Yardımcısı Yunus Erdem, Basın Yayın Birliği Başkanı Mustafa Karagüllüoğlu ve Arap Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Bachar Chebaro ve çok sayıda kitapseverler katıldı. Başka bir programı olduğu için törene katılamayan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop da göndermiş olduğu mesaj ile güzel temennilerde bulundu.


 
Programın açılış konuşmasını yapan AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı'nın Arap ülkeleri dışında herhangi bir yerde yapılmış en büyük fuar olduğunu dile getirerek, her yıl bu fuarı büyük bir heyecanla beklediğini belirtti.


 
Arapça'nın entelektüel açıdan çok fazla üretimi olan bir dil olduğuna değinen AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, “Fakat bunlar kendi ülkelerinde çok rahat yapılamıyor. Türkiye'de neredeyse Arap dünyasında yapılan yayınlara eş Arapça yayın yapılıyor. Kendi ülkelerinde basılamayan pek çok kitap Türkiye'de basılabiliyor” dedi.


 
İstanbul fuarının Arap dünyasının yakından takip ettiği bir fuar haline geldiğine dikkati çeken AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, “Türkiye, Arap dünyasının düşünce ikliminin oluşmasında katkı sağlamakla kalmıyor aynı zamanda genel anlamda Arap dünyasını etkileyecek bir düşünce üretiminin de merkezi haline geliyor. Bu İstanbul açısından altı çizilmesi gereken önemli bir rol. İslam dünyasının ciddi bir rönesansa, canlanmaya ihtiyacı var ve bunun önemli bir merkezi İstanbul olmuş vaziyette” değerlendirmesinde bulundu.


 
TBYM Başkan Yardımcısı Yunus Erdem de yapmış olduğu konuşmasında TBYM Başkanı Mehmet Burhan Genç'in Bakü Kitap Fuarında olduğunu ve kendisini temsilen konuşma yaptığını açıklayarak “bu yıl 6.’sını düzenlenen Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı’nın inşallah 66.’sını da yaparız" dedi. Fuarın bir görülen kahramanları bir de görünmeyen kahramanları olduğuna dikkat çeken Başkan Yardımcısı Yunus Erdem, herkesin huzurunuzda onlara teşekkürü bir borç biliyorum” dedi.


 
Basın Yayın Birliği Başkanı Mustafa Karagüllüoğlu da kısa bir selamla konuşması yaparak “biz kitap yayıncılığı yapıyoruz ve biz kitaplarımızı birleştiriyoruz. Bu bizi daha güçlü yapacaktır. Hep beraber daha iyi fuarlara” dedi.



Böyle bir kitap fuarının, Arap dünyası dışında oluşan en büyük fuar olduğunu belirten Arap Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Bachar Chebaro da yapmış olduğu konuşmasında “İstanbul Arap yayıncılarla Türk yayıncıları bir araya getiren bir köprüdür" dedi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın TEDA Projesi kapsamında verilen desteğin önemine de değinen Genel Sekreteri Bachar Chebaro, birçok kitabın başka dillere çevirisinin bu proje sayesinde yapıldığına dikkat çekti.


 
Fuar kapsamında ayrıca Arap dünyasından önemli isimlerin katıldığı konferanslar, seminerler, imza günleri, resim, fotoğraf ve heykeltıraş sergileri, şiir ve müzik dinletileri gibi 100'den fazla kültürel etkinlik ziyaretçilerle buluşacak.


 
“Gönüllü Tercümanlık” Projesi
 
6. Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı aynı zamanda Arapça eğitimi gören öğrencileri "Gönüllü Tercümanlık" projesi ile anadili Arapça olan ziyaretçilerle buluşturarak, pratik yapma imkanı sunuyor.

Yine Arapça eğitimi alan öğrenciler için özel olarak hazırlanan "Dil Köşesi"nde gönüllü öğretmenler tarından verilen Arapça ve Türkçe canlı ders etkinlikleri ve gönüllüler tarafından sosyal sorumluluk kapsamında, alım gücü düşük olan öğrenciler için de kitap kuponu dağıtılıyor.


 
Her yıl katılımcı olarak yayıncı ve ziyaretçi sayısını arttıran fuar, yapılan telif anlaşmaları ile hem yurt dışından gelen yayınevlerine hem de uluslararası okuyucu kitlesine Türk edebiyatının tanıtılması açısından önemli bir fırsat sunmayı amaçlıyor.
 
 

11.10.2021

DUYURULAR

next prev Tümü