TR EN

BİZİ TAKİP EDİN :

8. İstanbul Publishing Fellowship Programı Gerçekleştirildi

Türkiye’nin yayımcılık alanındaki en büyük programı, Uluslararası İstanbul Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları (İstanbul Publishing Fellowship Programı)’nın bu yıl sekizincisi yapıldı. Buluşmaya 66 ülkeden 410 yayıncı katıldı.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ile İstanbul Ticaret Odası, DEKMEB ve Basın Yayın Birliği Derneği'nin destekleriyle Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM) tarafından düzenlenen Uluslararası İstanbul Publishing Programı 6-8 Haziran 2023 tarihinde İstanbul Rami Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi.



Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu program, hibrit bir modelde yapılarak hem çevrim içi görüşmeler gerçekleştirildi hem de fiziki görüşmeler yapıldı. Her yıl telif ve çeviri görüşmeleri yapmak amacıyla yabancı katılımcıları İstanbul’a getiren programa, 214'ü fiziki, 196'sı çevrim içi olmak üzere 66 ülkeden 410 yayımcı katılım sağladı.


 
Tarihi bir mekanda gerçekleştirilen programın açılışına; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Buranov, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ateşesi Adrian Andrianov, İTO Meclis Başkanı Erhan Erken, İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu Başkanı Münir Üstün, Basın Yayın Birliği Derneği Başkanı Mustafa Karagüllüoğlu, DEKMEB Başkanı Mustafa Altundal, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Meksika Yayıncılar Birliği CANIEM Başkanı Hugo Setzer, Özbekistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Bilgi ve Kitle iletişim Kurumu (AOKA) Başkan Yardımcısı Gayrat Nazarovich Bozorov’un yanı sıra yabancı yayıncı meslek birlikleri temsilcileri ve yayıncılar katıldı.


 
8. İstanbul Publishing Fellowship Koordinasyon Kurulu Başkanı Emrah Kısakürek’in sunumunu yaptığı program Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Mehmet Burhan Genç’in açılış konuşması ile devam etti.
 
Yayıncılığın her şeyden önce gönül işi olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan TBYM Başkanı Mehmet Burhan Genç, “Yayıncılık; gönülden gönle mesajı olan, söyleyecek sözü olanın yaptığı bir iştir” dedi.


 
Kitabı “sözün taşıyıcısı” olarak tanımlayan Başkan Genç, yayıncıların da kitabın taşıyıcısı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: Yayıncı sözü alır ve her bir insana, dünyanın her köşesine ulaştırmak için gayret eder, çaba harcar. Ülkeden ülkeye, dilden dile sözünü, mesajını iletmektir onun çabası. Bunun için de bir pazar gerekir ki söz dilden dile, ülkeden ülkeye taşınabilsin.


 
TBYM olarak bu yıl sekizincisini düzenlediğimiz İstanbul Publishing Fellowship Programı bu işin pazarı olmak için var. Ama bu pazar bildiğiniz pazar değil, olabildiğince naif, latif ve zarif bir pazar söz konusu.”


 
TBYM’nin 660 yayıncı üyesiyle yılda yaklaşık 150 milyon kitap üretimi yaptığının altını çizen Başkan Mehmet Burhan Genç, “Her geçen yıl çıtayı biraz daha yükseltmek nasip oldu. 6 Şubat’ta çok büyük bir afet ile sarsıldık, sınandık ve 7 Mart’ta yapmayı planladığımız bu etkinliği üç ay gecikmeyle bugün yapabiliyoruz” dedi.


 
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve YAYFED Başkanı Münir Üstün ise; kıtaların buluştuğu İstanbul’da gerçekleştirilen küresel ölçekli bir organizasyonda bir arada olmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.


 
İstanbul Publishing Fellowship Programının yayın dünyasını ulusal ve uluslararası ölçekte bir araya getirdiğine işaret eden Münir Üstün, “TBYM tarafından düzenlenen bu organizasyon, Türkiye’deki yayıncılığın dünya ölçeğinde kurduğu bir iletişim platformu olarak işlev görüyor. Ben bu noktada, birliğimizin kıymetli başkan ve yöneticilerini tebrik ediyorum.



Bu kıymetli buluşma sayesinde yayıncılığın tüm yönleri konuşulacak, fikir alışverişi yapılacak. Katkı veren tüm katılımcılarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.



2023 Odak Ülke’si Özbekistan
Dünyanın farklı ülkelerinden gelen misafirlerin özellikle telif eserler konusunda hızlı bir alışveriş için zemin bulacaklarını dile getiren Münir Üstün sözlerine şöyle devam etti: “Odak ülkenin Özbekistan seçilmesinin anlamlı ve önemli buluyorum. İnanıyorum ki kardeş ülke Özbekistan’ın çok değerli yayıncılarıyla bir arada olma fırsatını değerlendirerek inşa edeceğimiz yeni iş birlikleri, kültür hazinemizin işaretleri olacaktır. Ben bir yayıncıyım. Bana göre dünya kitabın ta kendisidir. Zamanın ruhu kitaptır, kitabın içindekiler ve kitabın içinden dışına saçılanlardır.”


 
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da kültürün somut ve somut olmayan miras olarak ikiye ayrıldığını belirterek; “Dünyadaki bütün şehirler, kültürler ve medeniyetler kültürü geliştirmek için önce somut miraslarını ciddi şekilde ele alır. Anadolu, bu anlamda çok zengin. Geçmiş dönemlerden kalan antik kentler, tarihi mekanlar, onların restorasyonu ve onları yaşanabilir modda tutmak ve kullanabilmek çok kıymetli” dedi.


 
Programa, Rami Kütüphanesi’nin ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Bakan Yardımcısı Demircan, şunları söyledi; “Rami Kütüphanesi Osmanlı döneminde askeriye için yapılmış bir kışla, ama aynı zamanda modernizasyonun da bir temsilcisi. Bugün tarihi ihtişamıyla ortaya çıkan bu mekân, somut mirasımızın aktarıcısı olan kitaba, yayıncılığa ve kütüphaneciliğe tahsis edilmiş.”


 
Konuşmasının sonunda programa katkıda bulunanlara teşekkür eden Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, “Bugün bu etkinliği böylesine anlamlı bir mekânda gerçekleştirmiş olmak bizim de gururumuz. Çünkü sonuçta dünyanın dört bir tarafından buraya gelen yayıncılarımızı böylesine ruhu olan bir mekânda karşılamak, onlara bu mekândan hitap edebilmek ve Osmanlı döneminden başlayarak cumhuriyetimize intikal etmiş bu yapının ruhunu onlara hissettirebilmek bizim için kıymetli” dedi.


 
Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Bilgi ve Kitle İletişim Kurumu Müdür Yardımcısı Bozorov Gayrat Nazaroviç, törenin sonunda Demircan'a hediye takdim etti.


 
2024 Odak Ülke’si Meksika
2024 yılında dokuzuncusu gerçekleştirilecek olan İstanbul Publishing Fellowship Programı kapsamında 2024 Odak Ülke’si Meksika olacak. Bu çerçevede devir teslim töreni düzenlenerek Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Bilgi ve Kitle İletişim Kurumu Müdür Yardımcısı Bozorov Gayrat Nazaroviç tarafından ‘2024 Odak Ülke’ replikası Meksika’yı temsilen Meksika Yayıncılar Birliği Başkanı Hugo Setzer’e teslim edildi.


 
Üç gün boyunca devam eden programda, bir ülkenin yayıncılığı ve edebiyatı merkeze alınarak tematik bir şekilde işlendiği ‘Odak Ülke’ etkinliği kapsamında alanında uzman isimlerin katılımıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Odak Ülke Özbekistan etkinliği çerçevesinde fuaye alanında yerini alan Odak Ülke standında dünya yayıncılarına Özbekistan’ın kültürel tanıtımı yapıldı.



Bayrampaşa Windsor Hotel’de düzenlenen Gala Yemeği’nde Özbekistan müzikleriyle gerçekleştirilen mini bir konser ile milli damak lezzetleri ile ilgili ikramlar da katılımcıların beğenisine sunuldu.


  
Odak Ülke etkinlikleri dahilinde ayrıca Özbekistan heyeti ve Meksika Yayıncılar Birliği Başkanı ile birlikte VIP toplantılar düzenlendi. Toplantılarda; Özbekistan ile karşılıklı telif alışverişinin arttırılarak sektörün gelişimi ve kültürel iş birliğinin güçlendirilmesi için fikir alışverişinde bulunuldu, Meksika Yayıncılar Birliği Başkanı Hugo Setzer’le de 2024 odak ülke etkinliği çerçevesinde nelerin yapılabileceği hususunda görüşler bildirildi.


 
PROGRAM KAPSAMINDA YAPILAN SEMİNERLER
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Murat Özel’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Özbekistan Edebiyatı Özel Oturumu” adı altında gerçekleştirilen seminere Özbekistan Heyeti Başkanı Majidov Gayrat Axadovich, “Özbekistan” Yayınevi Çeviri Bölümü Başkanı Omonov Muhiddin Sattorovich konuşmacı olarak katıldı.


 
 İTO Genel Sekreteri Nihat Alayoğlu’nun moderatörlüğünde “Türkiye’de Yayıncılığın Yeni Tema ve Eğilimleri” başlıklı oturuma Epsilon Yayın Grubu Genel Müdürü Ömer Yenice, Erdem Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni Melike Günyüz ve Turkuaz Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Altay konuşmacı olarak katıldı.


 
İstanbul Publishing Fellowship Programı Koordinasyon Kurulu Başkanı Emrah Kısakürek’in moderatörlüğünde “Dünya Yayıncılık Pazarında Yeni Gündemler” başlıklı oturuma Meksika Yayıncılar Birliği Başkanı (CANIEM) Hugo Setzer, Hindistan Prakash Books Genel Yayın Yönetmeni Prashant Pathak, Selanik Kitap Fuarı Koordinatörü Nopi Chatzigeorgiou konuşmacı olarak katıldı.


 
Ketebe Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Furkan Çalışkan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Latin Amerika Edebiyatı Dünya Kanalına Nasıl Dahil Oldu?” başlıklı oturuma İspanya Carmen Balcells Ajans Telif Hakları Sorumlusu Carles Masdeu, Kolombia Penguin Random House Grupo Editorial Colombia’dan Laura Gomez ve İspanyolca Çevirmen Süleyman Doğru konuşmacı olarak katıldı.


 
Gazeteci yazar Samet Doğan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Zor Zamanlarda Yayıncılık- Mülteci Yayıncı Olmak” başlıklı oturuma Suriye Al Ru’ya Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Harun Al Zir ve Ukranya Alemak Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Olga Chychynska konuşmacı olarak katıldı.


 
Program kapsamında ayrıca Rami Kütüphanesi Gezisi gerçekleştirilerek kütüphane bünyesinde bulunan nadir eserler tanıtıldı. Necip Fazıl Kısakürek’in 40. Ölüm yıldönümü sebebi ile Atatürk Kültür Merkezi’nde yer alan “1 Şiir 1 Hayat Sakarya Türküsü” konulu sergi gezildi. Kültürel bir boğaz turu gerçekleştirilerek İstanbul’un tarihi ve turistik yapıları hakkında yabancı yayımcılar bilgilendirildi.


 
Tarihi bir mekânda 3 gün boyunca süren etkinlikte, dünyanın her köşesinden gelen yayıncıların birbirleriyle yaptığı ikili görüşmeler sonrası önemli anlaşmalara imzalar atıldı.






 

7.08.2023

DUYURULAR

next prev Tümü