Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ve Basın Yayın Birliği Derneğinin ortaklaşa düzenlediği “Yayımcılık Sektörü Çalıştayları”nın üçüncüsü “Çocuk ve İlk Gençlik Yayımları Çalıştayı” başlığı altında 08 Eylül 2020 Salı Günü gerçekleştirildi.
Türkiye’de çocuk ve ilk gençlik yayımcılığında fırsatlar, gelişen ve değişen şartların yanı sıra çocuk kitaplarında editörlük, dünyaya tanıtımı ve uluslararası işbirlikleri ile ilgili birçok konuların ele alındığı çalıştay, uluslararası bir katılım ile büyük ilgi gördü.
Amerika’dan Berlin’e Azerbaycan’dan Türkiye’ye kadar uzanan uluslararası bir çalıştayı anımsatan “Çocuk ve İlk Gençlik Yayımları Çalıştayı” Covid-19 pandemi önlemleri kapsamında telekonferans sistemi ile online gerçekleştirildi.
İkiyüze yakın katılımcı ile gerçekleştirilen programın sunumunu TBYM Yönetim Kurulu Baş Danışmanı Melahat Boran, açılış konuşmalarını ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Ali Odabaş, TBYM Başkanı Mustafa Doğru ve BYB Başkanı Emrah Kısakürek yaptı.
Çocuk ve ilk gençlik yayımcılığının ülke yayıncılığında önemli bir yeri olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan TBYM Başkan Mustafa Doğru, “TBYM ve BYB tarafından pandemi sürecinde yayıncılık sektörü çalıştaylarını başlattık. İlkini dini yayımlar, ikincisini kültürel yayımlar ve bugünde üçüncü çalıştayımızı yapacağız. Planlarımızda akademik yayımlar olmak üzere bir de dördüncü çalıştayımız var” dedi.
Yaşanılan bu belirsizlik süreç içerisinde hem durum tespiti yapabilmek hem de geleceğe dair bir perspektif çizebilmek adına bu fırsatları değerlendirmek istediklerinin altını çizen Başkan Mustafa Doğru, problemleri konuşmak ve olası çözüm önerilerini de hep birlikte gerçekleştirmek istediklerine dikkat çekti.
Çocuk ve ilk gençlik kitapların, bandrol verilerine göre %10 pazar payına sahip önemli bir alan olduğunu dile getiren Başkan Mustafa Doğru, “burada bandrol almamış çocuk kitaplarını da sayarsak biz bunu %13 gibi tahmin ediyoruz. Tabii çocuğun ve ilk gençlik kitaplarının kendine has yayıncılığın genel problemlerinden ayrı meseleleri de var. Bunları bugün ki iki oturumda da çok değerli konuklarla birlikte tartışacağız” dedi.
Konuşmasında okuma kültürünün de ne kadar önemli olduğunu ifade eden Başkan Mustafa Doğru, okuma kültürünün çocuk ve ilk gençlik yayınlarından başladığını kaydederek “burada iyi bir okuma kültürüne sahip olan çocuklar, gençler ileride de yayınlar dünyasına iyi bir okur olarak devam ediyor” dedi.
Başkan Mustafa Doğru konuşmasını pandemi döneminde kaybedilen sektör temsilcileri ve okuma kültürünün gelişmesine büyük katkı sunan Yazar Asım Gültekin’i ve çocuk kitapları Yazarı Mürşide Uysal’ı rahmetle anarak bitirdi.
Dünya genelinde yaşanılan Covid-19 pandemi nedeni ile verilen kayıpları rahmetle anarak sözlerine başlayan BYB Başkanı Emrah Kısakürek de, yapmış olduğu konuşmasında yarının okuyucularını oluşturmak için çocuk edebiyatının ne kadar önemli olduğuna değindi.
Konuşmasının devamında okuma hayatının başında çocuklara neler okutulduğunun önemine vurgu yapan Başkan Emrah Kısakürek, okuma kültürünü çocuklara yerleştirmek için çok önemli eserler kaleme alındığını ve bununla ilgili çalışmalar yapıldığını sözlerine ekledi.
Çocuk kitaplarının yazılımlarında bazı özensizlikler yapılabildiğini ve bu nedenle kamuoyunun tepki gösterdiğini ifade eden Başkan Emrah Kısakürek, “bu çok normal çünkü benim de küçük bir çocuğum var. Ben bir baba olarak kitap araştırmaya başladım ve bu işin ne kadar zor olduğunu gördüm. Bu sebeple çocuk ve ilk gençlik yayımları çok önem verdiğimiz bir alan” dedi.
Konuşmasına; Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu’nun selamıyla katılımcılara seslenen Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Ali Odabaş, çocuk ve ilk gençlik çalıştayının konusunun çok önemli olduğunu dile getirdi.
Özellikle yayıncıların çocuk ve ilk gençlik yayınları ile ilgili vermiş oldukları çabaları takdir eden Genel Müdür Yardımcısı Ali Odabaş, “hayata eleştirel bakabilen, eleştirel okuma yapabilen, düşünen, sanat ve estetik zevki gelişmiş, içinde bulunduğumuz toplumun milletin dertlerine karşı duyarlı birey yetiştirmenin temel aracı olarak çocuk ve ilk gençlik edebiyatının ve bu alanda ortaya konulan ürünlerin günümüz gereksinimleri de göz önünde bulundurularak ciddi bir yaklaşımla inceleme konusu yapılması gerekliliğine gönülden inanıyorum” dedi.
Yapılan çalışmalarla çocuklarımızın zihinsel ve bedensel gelişimine uygun içerik üretimlerinin arttırılmasına katkıda bulunabileceklerine ifade eden Genel Müdür Yardımcısı Ali Odabaş, şunları söyledi: “Daha önce yapmış olduğumuz çalıştaylarda çok küçükte olsa bu konularla ilgilenme fırsatı bulduk. Biz özellikle 0-3 yaş gurubu ve okul öncesi çocuklara da hitap edecek şekilde bebek kütüphaneleri yapıyoruz. Çocuklarımızın bedensel, duygusal, bilişsel, beyinsel gelişmelerinde ve sağlıklı bireyler şekilde yetiştirilmesinde çocuk ve ilk gençlik alanındaki faaliyetlerin doğrudan etki ettiği hepimizin malumu. Bu anlamda yapmış olduğunuz bu çalışma bizim içinde çok kıymetli ve çok ciddi katkıları olacağı kanaatindeyiz.”
Özellikle son yıllarda Türk yayıncılığının bir ivme yaşadığına dikkat çeken Genel Müdür Yardımcısı Ali Odabaşı, “çocuk ve ilk gençlik yayıncılığının dünya yayıncılığında yeri ve gelişimi çok açık ve net. Anne karnında kitap okuyan bir çocukla anne karnında kitap okumayan bir çocuğun bile daha ileride okuma kültürü edinmesi noktasında, gelişimi noktasında ciddi farklılıklar olduğu bir ortamda bugün burada toplanmamıza vesilen olan bu tür faaliyetlerin önemini de ortaya koyuyor. Çalıştayın gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından TBYM Yönetim Kurulu Başkanı ve Yumurcak Yayınları Genel Müdürü Mustafa Doğru’nun başkanlığını yaptığı Yayımcılık Sektörü Çalıştayları-3 / Çocuk ve İlk Gençlik Yayımları Çalıştayı’nın 1. Oturumu “Türkiye’de Çocuk Ve İlk Gençlik Yayımcılığında Fırsatlar” konu başlığı ile başladı.
Oturuma konuşmacı olarak katılan; Nar Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı Tayfur Esen “çocuk ve ilk gençlik kitaplarında içerik, resim, çeviri ve lisanslama”, Yazar, Minika Go ve Minika Çocuk Dergileri Genel Yayın Yönetmeni H. Salih Zengin “dijital çocuklar için okuma kültürü”, Beyaz Balina Yayınları Yöneticisi Bülent Oktay “çocuk ve ilk gençlik kitaplarının satış ve pazarlamasında güncel gelişmeler” ve Uğur Böceği Yayınları ve İlk Gençlik Yayınları Satış Müdürü İbrahim Halil Temel “çocuk ve ilk gençlik kitaplarının tanıtım ve satış kanallarında yaşanan sorunlar ve yaklaşımlar” konularına değindi.
“Çocuk Ve İlk Gençlik Yayımcılığında Gelişen Ve Değişen Şartlar” başlığı ile devam eden çalıştayın 2. Oturumuna Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Erdem Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Dr. Melike Günyüz başkanlık etti.
Oturuma konuşmacı olarak katılan M.Ü İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Yayıncılık Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı “dijital çağda çocuğa ve gence hitap edebilmek”, Yazar, Cezve Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni Melih Tuğtağ “çocuk ve ilk gençlik yayımcılığında içeriğin algılanış refleksleri”, Diyanet İşleri Başkanlığı Çocuk Kitapları Editörü Zeynep Ulviye Özkan “çocuk ve ilk gençlik kitaplarında editörlük” ve Akdem Telif Hakları Ajansı Direktörü Emrecan Petek çocuk ve ilk gençlik kitaplarının dünyaya açılımı ve uluslararası iş birlikleri” konuları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
TBYM Onursal Başkanı ve Damla Yayın Gurubu Genel Müdürü Hasan Hüseyin Doğru’nun başkanlığını yaptığı çalıştayın 3. Oturumunda gün boyu devam eden programın değerlendirilmesi yapılırken çalıştaya konuşmacı olarak katılan katılımcılara da oturum sonrası sertifikaları verildi.
Hazırlayan: Sabire Önerbay
10.09.2020