Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ve Basın Yayın Birliği Endonezya Yayıncılar Birliği (IKAPI) heyetini misafir etti. İşbirliği toplantısı 29 Mart 2013 günü gerçekleştirildi.
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Hakan Tungaç tarafından moderatörlüğü yapılan toplantıya IKAPI Başkanı Lucya Andam Dewi, muhasibi Kuslistyarini, yönetim kurulu üyeleri Rosidayati Rozalina, Zamzami Djahuri, Onny Untung, Sardi Duryatmo, Evy Syariefa ve Rosy N. Apriyanti ile katıldı.
Başkan Dewi yaptığı sunum sonrası “773 üyesi olan Endonezya Yayıncılar Birliği ülkedeki yayıncıları temsil eden tek birlik olarak faaliyet göstermektedir” şeklindeki konuşmasına şu şekilde devam etti: “250 milyon nüfuslu ülkenin 50 milyonunu ortaokul ve lise öğrenci oluşturmaktadır. Ayrıca ülkede 3.000 üniversite eğitim vermektedir. Endonezya’da 32 yıldır uluslararası fuar düzenlenmekte olup, IKAPI’ nın 9 şubesinin bulunduğu, ülkenin çeşitli bölgelerinde olmak üzere yıl içinde ayrıca 9 bölgesel fuar gerçekleştirildi ve son üç yıla Endonezya Fuarında Çin, Malezya ve Kore konuk ülke olmuştur”. Dedi.
Başkan Dewi, Endonezya’nın Türkiye için önemli bir Pazar olduğuna dikkat çekti. Türkiye yayıncılığını yakından takip ettiklerini ve Türkiye yayıncılığının Frankfurt Kitap Fuarı 2008’de konuk ülke olmasından sonra büyük bir ivme kazandığını gözlemlediklerini belirtti.
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu Türkiye yayıncılığı ile Endonezya yayıncılığının büyük benzerlikler taşıdığına vurgu yaptı. Kaşıtoğlu Endonezya yayıncılarının %10 telif ile çalıştıklarını çeviri eserlerde bu oranın %5 ila %7 arasında değiştiğine dikkat çekti. Ülkemizde de yayıncıların %5 ila %15 arasında telif oranı ile çalıştıklarını bu oranın ortalama %10 olduğunu söyledi. Kitap fiyatlarının ve baskı sayılarının ise ortalama iki ülkede de aynı olduğunu belirtti. Bu nedenle yapılacak işbirliğinin yayıncılığa ve kültür alışverişine önemli katkıları olacağını dile getirdi.
Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün ise Türkiye’de yayıncılık sektörünü anlattı. Türkiye’de yılda kaç kitap basıldığını bunların dağılımı ile ilgili sunum yaptı. TEDA projesinin önemini ve devletin yayıncılara yapmış olduğu çeviri desteğine dikkat çekti. Türkiye’nin 2012’de Londra’da, 2014’de Pekin’de, 2015 yılında Madrid’de onur konuğu olacağını açıkladı.
IKAPI Başkan’ı Endonezya’nın Türkiye’yi konuk ülke olarak ağırlamak istediğini ifade etti. Ayrıca Endonezya’da düzenlenen fuarlara ücretsiz stand sağlanabileceğini belirtti. Türkiye’de yapılan fuarlara ise katılmak istediklerini dile getirdi.
Karşılıklı iyi niyet dilekleri ve hediye takdimleri ile toplantı sona erdi.
17.02.2014