Türkiye Yazarlar Birliği ile DEKMEB’in müştereken düzenlediği Korsan Kitapla Mücadele Çalıştayı yöneticiler, yayıncılar, yazarlar ve hukukçuların katılımı ile yapıldı.
Toplantıda korsan kitap yayınının günümüzde en önemli telif sorunu olduğuna dikkat çekildi. Zihin emeğinin hiçe sayılması yanında, kitabı mamul hale getiren yayıncıların eseri çalınmakta ve ekseriya kitabevleri devre dışı bırakılarak bütün sektör zarara uğratılmaktadır.
Korsan kitap meselesinin hukuki yönü ile ilgili düzenlemeler yanında konuyu kamuoyuna mal etmenin önemi katılımcıların ittifak ettikleri bir husus oldu.
Mevzuatın değişen şartlara göre yeniden ele alınmasının önemine vurgu yapıldı.
Konuyla ilgili bütüncül bir siyaset geliştirilmesi üzerinde duruldu. Okuyucu, kitabevi, kütüphane, yayıncı ve dağıtım meselelerinin müştereken ele alınması, kitap okuma alışkanlığının geliştirilmesinden başlayarak ülkemizde sayıları giderek azalan kitabevlerinin desteklenmesi, yerleşme merkezlerinde merkezi idare ve belediyelerin işbirliği ile semt kütüphaneleri oluşturulması, yayıncıların hak zayiini önleyecek çalışmalar yapılması ve nihayet ülke çapında kitap dağıtımının sağlanması için tedbirler alınmasına kadar bütün süreçleri dikkate alan bir siyasetin sonuç alıcı olabileceği kabul gördü.
Kitap fikrinin sahibi olan müelliflere, kitabı mamul hale getiren yayıncılara, aynı zamanda bir kültür muhiti oluşturan kitapçılara Kültür Bakanlığı’nın desteklerin artırılması gerektiğine dikkat çekildi.
Belediye yönetimlerinin hem kitabevlerini desteklemek yönünde çalışmalar içinde olmaları gerektiği, hem de semt kütüphaneleri kurarak alanın sağlıklılaştırılmasına katkıda bulunabilecekleri üzerinde duruldu.
Tüm kütüphanelerde kullanım için adil bedel ödenmesi ve lisanslamanın sağlanması gerektiği belirtildi.
Devlet tarafından kesilen ve dağıtılmayan kopyalama harçlarının eser ve hak sahiplerine bir an evvel dağıtılması gerektiği söylendi.
İl denetim komisyonlarının eğitimi ve özellikle denetimlerde Maliye Bakanlıklarının etkin hale getirilmesi üzerinde duruldu.
Teknolojinin gelişmesi ile fotokopi yoluyla kitap çoğaltmanın yaygınlaşması, kitabevlerinin yerini kopyalama merkezlerinin alması olumsuz gelişmeler olarak değerlendirildi.
Kaçak olarak yurda sokulan ve kullanılan fotokopi ve çoğaltma cihazlarının denetlenmesi gerektiği belirtildi.
Fikri ve Sanat Eserleri kanununda değişiklik yapılarak, Kopyalama merkezlerinde çoğaltılan kitaplardan alınacak lisanslama bedelleri ile yazarların ve yayıncıların desteklenebileceği belirtildi.
Resmi kurumlarda kopyalama merkezlerini aratmayacak bir fotokopi ile çoğaltma furyasının alıp yürüdüğü, böylece özellikle Milli Eğitime Bağlı okullardaki fotokopi kullanımının telif hakları konusunda kötü örnek oluşturduğu kayda geçirildi.
Korsan yayınla mücadelenin değişen şartlarda elektronik ortamda da kararlılıkla sürdürülmesinin şart olduğu belirtildi.
Ülkenin kitap dağıtım sisteminin düzenlenmesi ve geliştirilmesinin korsan kitabın piyasasını düşüreceğine dikkat çekildi.
Hem öğretim sistemi içinde hem de iletişim araçları ile korsan kitapla mücadele bilinci oluşturmak için gereken tedbirlerin alınması ve yasal ve idari düzenlemelerin yapılması konusunda fikir birliğine varıldı.
Çalıştay sonucunda ortaya çıkan fikirlerin ilgili kurumları iletilmesi hususu dile getirildi.
Kaynak: DEKMEB
10.06.2016