Yayıncılık sektörünün en büyük problemi korsan kitaplar sektöre büyük darbe vuruyor. Korsan kitaplar hem yazara hem kitapevlerine hem de dağıtım firmalarına zarar veriyor.
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Korsanla Mücadele Komisyonu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Kaşıtoğlu ve Korsanla Mücadele Koordinatörü Av. Melahat Boran, 23 Şubat 2013 Cumartesi günü Saat: 18:00’da Habertürk Ana Haber Bülteni'n de yapmış olduğu açıklamayla korsanla mücadelede yaptıkları çalışmaları dile getirerek kamuoyunu bilgilendirdi.
Üyeleri adına tüm Türkiye’de korsanla mücadelede etkin bir çalışma başlattıklarını dile getiren Korsanla Mücadele Koordinatörü Av. Melahat Boran, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği bünyesinde korsanla mücadele departmanı ve hukuk servisi kurarak Anadolu’nun her köşesinde korsan satanlar hakkında gerekli işlemleri üyeleri adına yaptıklarını söyleyerek en önemli hususun bataklığı kurutmak olduğunu kaydetti.
Av. Melahat Boran konuşmasının devamında şunları söyledi: “Korsan kitapların basıldıkları matbaalara, muhafaza edildikleri ve sevkiyata çıkarıldıkları depolara önemli baskınlar yapmaktayız. Örnek olarak, korsan kitap basan matbaalara yaptığımız baskınlarında makineleri şüphelilere yediemin olarak bırakmak yerine, bulundukları yerden söküp Meslek Birliğimizin güvenli depolarına kaldırmakta ve böylelikle korsancılara ağır darbeler vurmaktayız.”
Bu kapsamda 220 den fazla noktaya arama ve el koyma kararı alınarak baskın yaptıklarını ifade eden Av. Melahat Boran, 520 adet mahkeme ve 250 adet savcılık olmak üzere toplam 770 davaya müdahil olunarak takip edildiğini belirtti.
Yapılan her ihbarın kesinlikle değerlendirildiğini sözlerine ekleyen Av. Melahat Boran, haftada ortalama olarak 6 korsan ihbarının geldiğini fakat bazı haftalarda bu sayının 20’leri bulduğunun altını çizerek ihbarda bulunmak isteyen herkesin 7-24 korsan hizmeti veren (0530) 580 77 99 nolu ihbar hattına ve korsanihbar@bymb.org.tr Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir adresine yapacakları şikayetlerin değerlendirileceğini ve gerekli hukuki işlemlerin yapılacağını kaydetti.
Bugüne kadar en çok satan 50 kitabı basarak ve yaz aylarında sattıktan sonra kenara çekilen korsanların strateji değiştirdiğini ifade eden Korsanla Mücadele Komisyonu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Kaşıtoğlu da korsanların sadece best-seller kitapları basmadıklarını artık Long-seller kitaplara da el atan korsan matbaalarının artık 12 ay aralıksız çalıştığını söyleyerek “kitap dünyasında iki önemli kavram vardır: best-seller (çok satan) ve long-seller (her zaman satan).
Korsanlar eskiden tüketimi kolay ve hedef kitlesi belli olan best-seller kitapları basardı. Genellikle yaz mevsiminde sadece 4 ay satılan kitapların sayısı 50 ile sınırlıydı. Korsanlar artık long-seller kitaplara da el attı. Üstelik 12 ay boyunca sürekli baskı yapıyorlar. 100 temel eser bile en çok ele geçirdiğimiz kitaplar arasında yer alıyor. Korsanlar 500 adetlik kitap listesiyle dolaşarak sipariş topluyor” dedi.
Sadece BASYAYBİR’in 2012’de ele geçirdiği 220 binden fazla kitabın piyasa değeri 5 milyon lirayı bulduğunu sözlerine ekleyen Komisyon Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Kaşıtoğlu, devletin vergi kaybının yaklaşık 1,5 milyon, yazarların telif kaybının ise 500 bin lira olduğuna dikkat çekti.
Korsanın merdiven altından, seyyar tezgahlardan çıkıp kitap dağıtım kanalları aracılığıyla kitapçıların raflarına kadar ulaşıyor olmasının şaşırtıcı bir durum olduğunu belirten BASYAYBİR Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Kaşıtoğlu, bunun adının korsana lojistik destek vermek ve yasadışı kazançtan pay almak olduğunu söyledi.
BASYAYBİR olarak çatısı altındaki yayınevlerinin hakkını korumak için çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerini vurgulayan Yönetim Kurulu Üyesi Kaşıtoğlu, en büyük temennilerinin korsanla mücadelede toplumsal bilinci sağlamak ve fikri mülkiyet yasalarının bir an önce Avrupa Birliği’ne uyumlu hale getirilmesi olduğunu kaydetti.
17.02.2014