TR EN

BİZİ TAKİP EDİN :

Kültür Adası İstanbul’da

TBYM’nin önemli projelerinden biri olan ve Üsküdar ilçesinde kurulması düşünülen ‘Kültür Adası’ toplumun yararına ve hizmetine sunulacak.
 
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, yayıncı üyelerinin bilgi, ilgi, deneyim ve birikimleri çerçevesinde yapmış olduğu çalışmalarına katkı verebilmeleri için İstanbul Sultanahmet Vakfı’nda (İSVA) bir program düzenledi.
 
Programda TBYM Başkanı Alpaslan Durmuş, Birliğin yayınlayacağı akademik dergi, Afro-Avrasya, Kültür Adası Projelerini ve hedeflerini aktarırken, İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun yayıncıların yararlanabileceği İŞKUR imkanlarını ve Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün de fuar organizasyonları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Genel Kurulda seçilen TBYM Kurullarını tanıtarak sözlerine başlayan Başkan Alpaslan Durmuş, yeni dönemde belirlenen TBYM Komisyonları ve bu komisyonların görevleri ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.
 
Konuşmasının devamında önemli projelerinden biri olan ve Üsküdar Çavuşderesi’nde kurmayı planladığı ‘Kültür Adası’ ile ilgili bilgiler aktaran Başkan Alpaslan Durmuş, “Kültür Adası’nın amacı; müellif, sanatçı, yayıncı gibi kültürün taşıyıcı unsurlarının üretim, paylaşım ve temellük işlevlerini ortak bir mekânda bir araya getirerek birbirinin tamamlayıcı parçaları hâlinde toplumun yararına ve hizmetine sunmaktır” dedi.


 
Üsküdar Belediyesi, TOKİ ve TBYM olarak ortak yapılacak olan çalışmalar neticesinde kurulacak olan Kültür Adası’nın içerisinde misafir ağırlama mekânları, yayınevleri için çalışma ve üretim ofisleri, yayın dünyasının paydaşları için irtibat ofisleri, yayınevleri için depolar, toplantı salonları, kütüphaneler (çocuk kütüphanesi, halk kütüphanesi, derleme kütüphanesi, telif eserler kütüphanesi vb.), kitabevleri (perakende kitap dükkânları, sahaflar, ikinci el ve kullanılmış kitaplar mağazası, yabancı dillerde kitaplar mağazası vb.), sanat galerisi ve sergi salonu, müzayede evi, alışveriş mekanları, çocuk oyun alanları, tiyatro ve sinema salonları gibi herkese hitap edecek alanların olacağını ifade eden Başkan Alpaslan Durmuş, diğer önemli projesi olan ‘Akademik Yayıncılık Araştırmaları Dergisi’ hakkında da şunları söyledi:


 
“Hem Türkçe hem de İngilizce olarak yılda 4 sayı olarak 2.000 adet olarak basılacak olan Akademik derginin amacı; Dünden yarınlara uzanan bir perspektifte telif, yayıncılık ve ilişkili alanlarda süreklilikleri ve değişimleri irdelemek, bunları belirleyen unsurlara etki ve katkılarda bulunmak, yayıncılık alanının tüm tarafları için bir diyalog zemini olmak. Derginin içeriğinde; telif hukuku bağlamında uluslararası ve yerel hukuki ve idari düzenlemeleri ele alan yazılar, fikri mülkiyet kapsamında telif, patent, marka, adil kullanım, korsan yayın, intihal, yetim eser vb. kavramlara odaklanan yazılar, geleneksel yayıncılıktan dijital yayıncılığa ve yeni teknolojilere geçiş sürecinin yayıncılık dünyasının paydaşlarına etkilerini inceleyen yazılar, yayıncılıktaki temel değişimleri ve gelişmeleri değerlendiren yazılar, okuma kültürü başta olmak üzere eserlerden yararlanma eylemlerini farklı boyutlarıyla inceleyen yazılar ve yayıncılık dünyasındaki üretim, dağıtım, fiyatlandırma, pazarlama vb. olguları iktisadi açıdan irdeleyen yazılar yer alacaktır.”
 
Son olarak Afro-Avrasya Yayımcılık Forumu ve Fuarı (AYAF) hakkında katılımcılara önemli bilgiler aktaran Başkan Alpaslan Durmuş, neden böyle bir proje düşündüğünü şu cümlelerle anlattı: “İstanbul’u bir telif marketi olarak konumlandırmak, Türk yayıncılığının dünyaya açılımını desteklemek, Türkiye ile katılımcı ülkeler arasındaki yayın ticaret hacmini geliştirmek ve Ülkelerarası yayıncılık ve iş birliklerinin gelişmesine katkı sunmak”


 
TBYM Başkanı Alpaslan Durmuş’un konuşmasından sonra kürsiye davet edilen İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun, İŞKUR’un işverenlere sunduğu hizmetlerden söz etti.
 
Konuşmasına İŞKUR’un amacını dile getirerek başlayan İl Müdürü Muammer Coşkun, “işgücü piyasasına nitelikli işgücünü hazırlamak, iş ve meslek danışmanları aracılığı ile işverenlere ve iş arayanlara danışmanlık yapmak, işe yerleştirmede aracılık yapmak, işveren ve iş arayanın zor anlarında onlara destek hizmetleri sunmaktır” dedi.
 
Her 4 işverenden 3’nün nitelikli çalışana ihtiyacı bulunduğunun altını çizen Müdür Coşkun, işverenin eleman temininde güçlük çektiğini ve % 65’inin sebep olarak da mesleki nitelik ve beceri eksikliğini belirttiğini söyleyerek kendi istek ve kusuru dışında işini kaybeden sigortalı personelin işsizlik sigortası uygulaması hakkında da bilgi verdi.

Müdür Muammer Coşkun sözlerine şöyle devam etti: “İşini kaybeden işsizin hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olması, son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması halinde, işsizlik ödeneği ödenmektedir. İşsizlik ödeneği miktarı; son 4 aylık prime esas kazanç dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancın %40’ıdır. Hesaplanan bu miktar aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemez. 2015 yılının I. Dönemi için bu tutarlar 476,95 TL ile 953,90 TL arasında değişmektedir.”



İŞKUR’un mesleki eğitim programları ve bütçe hakkında da katılımcıları bilgilendiren Müdür Muammer Coşkun şunları söyledi: “2014 yılında Mesleki Eğitim için; İşsizlik Sigortası Fonundan Türkiye geneli için 1,8 milyar ödenek ayrıldı,  İstanbul’a: 110 milyon TL. tahsis edilmişti. 2015 yılında Fondan 2.4 Milyar TL. ödenek ayrıldı. İstanbul’a 150 milyon TL ödenek tahsis edilmiştir. Bu kaynakla 2015 yılında; 22 bin kişiye İEP, 8.500 kişiye Girişimcilik Eğitimi, 25.540 kişiye de 160 Değişik Meslekte Meslek edindirme kursu olmak üzere 56 bin 40 kişinin mesleki eğitimden yararlanması planlanmıştır.

İşveren ile birlikte işyerinde talebe göre düzenlenen eğitimde ise; işveren; eğitime katılacak kişilerin; eğitim, yaş aralığı ve ikametgâh durumunu kendisi belirler ve seçer (15-64 yaş arası). İstihdam edeceği kişileri eğitimin teorik ve pratik kısmında tanıma imkanı bulur. Eğitim işyerinde düzenlendiği için kursiyerler, ileride çalışacakları işyerini ve makinaları tanıma imkanı buluyor, Eğitim sırasında güncel teknoloji kullanıldığı için eğitim sonrasında kursiyerlerin uyum sorunu olmuyor. Eğitim sırasında kursiyerlere İŞKUR tarafından günlük 20 TL. kursiyer cep harçlığı ile kursiyerlerin iş kazası ve meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri ödeniyor. Kendi bünyesinde eğiticisi olmayan işverene, dışarıdan bulacağı eğitici için eğitici ücretini İŞKUR ödüyor (eğitici unvanına göre her bir ders saati için 22-46 TL arası). Kurs sonunda kursiyerlerin en az yarısının istihdam edilmesi şart. UMEM Eğitimleri bunun benzeri.”


 
15 yaşını doldurmuş bütün işsizler ile birlikte, ön lisans dâhil bütün üniversite öğrencilerinin bu programlardan yararlanabileceğinin altını çizen Müdür Muammer Coşkun, “İŞKUR; katılımcıya günlük 36,50 TL. cep harçlığı, 30 gün üzerinden İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta Primi, Genel Sağlık Sigortası primi İŞKUR tarafından ödenir.  Örnek: 1 kişi haftada beş gün, ayda 22 gün işbaşı eğitim programına katılırsa 803,00 TL, Haftada altı gün, ayda 26 gün işbaşı eğitim programına katılırsa 949,00 TL ödenmektedir. İşverenin ücret ödeme yükümlülüğü yoktur. İşveren ilave ücret ödemek isterse ödeme yapabilir. Yapmış olduğu ödemeyi 6645/9.Md. Vergi matrahından düşer” dedi.


 
Programın devamında Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün fuar organizasyonları hakkında yayınevi temsilcilerine bilgi aktarırken yurt içi ve yurt dışı fuar takvimi ve fuarlar hakkında yayıncıları bilgilendireceklerini kaydetti.


 
Programın son konuşmacısı Ajans Press Müşteri Hizmetleri Temsilcisi Yakup Yırtmaz ise yayıncı üyelerimizin TBYM girişimleriyle uygun şartlarda yararlanabilecekleri basın takip hizmetleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.  

21.05.2015

DUYURULAR

next prev Tümü