Edinilen bilgiye göre, korsan kitapla mücadele örgütü Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ihbarları değerlendirerek Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Ekipleri ile beş kitapevi ve kırtasiyeye baskın düzenledi.
Eşzamanlı düzenlenen baskında Birey, Antrenman, Zambak, Nobel ve Eksen Yayınları’na ait binlerce sayfadan oluşan testler ele geçirildi. Aramalarda içerisinde çok sayıda korsan eser bulunduğu tespit edilen ve her birine binlerce kitap sığdırılabilen 500 gigabyte ve 1 terabytelık 6 adet hard diske el konuldu. Bilgisayarlarda ve hard disklerde ayrıca dijital ortamda test sorularının arşivlendiği ve eserleri taranmak sureti ile depolandığı görüldü.Baskın düzenlenen işletmeciler Abdulkadir Ş., Abdurrahman A., Eyyüp E., Ali Ç. gözaltına alındı.
Polisler en son gittikleri adreste ise ilginç bir manzara ile karşılaştılar. 7 adet fotokopi makinası ve 3 adet bilgisayarın bulunduğu H… Kitap Kırtasiye’de arama yapan polisler, korsan dua kitaplarıyla karşılaştı. Esma Yayınları’na ait “4.444 – Dua Budur / Yasin-i Şerif Amme ve Tebareke Sureleri” isimli esere ait 159 sayfa fotokopiye el koydu. Bilgisayarda yapılan aramada ise suç unsuru eserlerin dijital kopyalarına da rastlanınca hard diske el konuldu, işyeri sahibi İbrahim H. E. gözaltına alındı. Peygamberler şehri olarak bilinen Şanlıurfa’da yapılan son operasyonlar sınır tanımayan fotokopi korsanlarının, dua kitaplarını bile izinsiz şekilde korsan olarak çoğalttıklarını ortaya çıkardı.
Korsan Dua Kitabıyla Edilen Dua Huzur Verir mi?
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Genel Sekreteri Av. Melahat Boran, operasyon sonrası yaptığı açıklamada, korsan kitabın basımı, dağıtımı, fotokopi çekilerek çoğaltılması ve satışının yasal olarak suç olmasının yanı sıra korsan kitapların alınması, internetten indirilmesininde kul hakkı ihlali olduğunu söyledi. Emek hırsızlığı yapan korsancılardan eser alınmaması çağrısında bulunan Av. Boran, bunun dini açıdan da meşru bir davranış olmadığın vurguladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, korsanın caiz olmadığına hükmettiğini hatırlatan Av. Boran kurulun “Başkasının emeğini gasp anlamına gelecek her iş, tutum ve davranış, kul hakkı ihlalidir. Bu sorumluluktan ancak,hak sahibine hakkı iade edilmedikçe veya helallik alınmadıkça ortadan kalkmaz. İslam, emeğe büyük değer verir, haksız kazanca karşı çıkar. Korsan kitap ile sadece yazarın, yayımcının bireysel hakkı gasp edilmemekte, yeni eserler üretmekte emek harcayanların şevki kırılmakta ve bu yüzden kamu hakkı ihlal edilmektedir” şeklinde açıklamalarının olduğunu belirtti.
Korsan İhbar Hattı
Bu arada, fiziki ortamdaki kitap korsanlığı, fotokopi korsanlığı ve internet ortamındaki dijital korsanlıkla mücadelesini sürdüren Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği’nin 7 gün 24 saat açık olan Korsan İhbar Hattı’nın numarası 0530 580 77 99. İnternet üzerinden korsan ihbarı yapmak isteyenler ise korsanihbar@tbym.org adresine mail gönderebilirler.
Basında yer alan diğer haber linkleri:
http://www.bik.gov.tr/dua-kitabinin-da-korsani-cikti-haberi-64088/
http://www.habertanik.com/m/haber/15233.html
http://www.avrupagazete.com/yasam/43851-peygamberler-sehrinde-korsan-dua-korsan-dua-kabul-olur-mu.html
http://www.yeniasya.com.tr/haber_detay2.asp?id=71687
14.03.2014