Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, Türk yayımcıları ile dünya yayımcılarının karşılıklı iş birliğinin artırılması ve İstanbul’un bir telif marketi haline getirilmesi amacıyla 2016 yılında başlattığı Uluslararası İstanbul Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları ’nın 2018 yılı startını verdi.
2018’de 3.’sü düzenlenecek programın “hazırlık ve planlama toplantısı”, 15 Kasım 2017 Çarşamba günü İnsan Kitap'ın Beyoğlu ofisinde yapıldı. Toplantıya TBYM Başkanı Tayfur Esen, Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Dr. Muhammed Hamidullah Ağırakça, ARGE Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Akif Pamuk, Uluslararası İlişkiler Komisyonu Üyesi Dr. Murat Daoudov, Genel Sekreter Av. Arb. Melahat Boran ve üye yayınevi temsilcileri katıldı.
Programın açılış konuşmasını TBYM Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Dr. Muhammed Hamidullah Ağırakça gerçekleştirdi.
Yapmış olduğu konuşmasında iki yıl önce Arap ülkeleriyle başlatılan Fellowship Programı hakkında katılımcıları bilgilendiren M. Hamidullah Ağırakça, programın gelişim sürecini ve gelinen noktayı aktardı; ardından Uluslararası İstanbul 2. Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları’nın sonuç filmi izlendi.
Film sonrası konuşmasına devam eden Ağırakça, “2018 için vizyonumuzu 50 ülke, 50 yayıncı şeklinde belirledik” dedi.
Programın Türkçe adını “Uluslararası İstanbul Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları”, yabancı dilde ise “İstanbul Fellowship Programı” olarak isimlendirdiklerini dile getiren Hamidullah Ağırakça, bu çerçevede www.fellowship.istanbul web sitesi ve fellowshipistanbul olarak da sosyal medya hesapları oluşturulduğunu kaydederek, yayıncıların bu hesapları takip etmelerini arzu ettiklerini söyledi.
Türkiye’deki Yayıncılık Sektörü Büyüyor
Bugünkü toplantının ana hedeflerinden bir tanesinin fellowship programını yayıncılarla değerlendirip “neler yapıyoruz, neredeyiz ve neler yapabiliriz?” diye fikir alışverişinde bulunmak olduğunun altını çizen Hamidullah Ağırakça şunları söyledi: “Bundan sonraki süreci TBYM’ye ait bir çalışma olarak görüyoruz. Bugüne kadar ciddi birikim ve tecrübe elde edildi. Çalışmalarına geçtiğimiz yıl başlayan bir proje var: YATEDAM. Bugüne kadar oradan da gelen ivme ile beraber çalışmalar bir yere geldi, ciddi adımlar atıldı. Fellowship programını organize eden TBYM olarak büyük bir çalışma ağına giriyoruz. Ve bundan sonraki yıllarda da belki daha büyük projelerle Türkiye’deki yayıncılık sektörünü daha ileri noktaya taşıyacağımıza inanıyoruz.”
Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Dr. Muhammed Hamidullah Ağırakça konuşmasının sonunda bu çerçevede yapılan çalışmalar, yeni oluşturulan vizyon ve hedefler konusunda katılımcıları bilgilendirmek üzere Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Tayfur Esen’e söz verdi.
İstanbul Fellowship, Bir Türkiye Projesi
“Güzel şeyler olacak, inşallah. Biz buna inanıyoruz” cümleleriyle sözlerine başlayan Başkan Tayfur Esen, “yapmaya çalıştığımız bu çalışmayı, bütün yayıncı arkadaşlarımızın gündeminde olan ve her birinin kendi adına olayı sahipleneceği bir Türkiye projesi olarak görüyoruz. Biz Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği devam ettiği, var olduğu sürece bu işi yapma gayreti içerisinde olacağız” dedi.
Türk Yayıncılar ile Dünya Yayıncıların Buluşması
İlk yılki Uluslararası İstanbul Yayımcı Profesyonel Buluşmaları’nda 184 kitabın telifi satılırken, ikinci yıl 439 kitabın telifinin satıldığına dikkat çeken Başkan Tayfur Esen konuşmasına şöyle devam etti: “Bu çok iyi bir sonuç bizler açısından. Çünkü ne ürettiğini, hangi pazarda neyin satılacağını artık fark etmiş bir Türk yayın piyasası söz konusu. Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği’nin koordine ettiği ve Uluslararası İstanbul 3. Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları adını verdiğimiz çalışma, Uluslararası İlişkiler Komisyonu Muhammed Hamidullah Ağırakça Başkanlığında güzel bir şekilde yoluna devam ediyor. Biz tabii ki her birimiz için bir ufuk belirlemeye çalıştık. Fellowship çalışmamız 3. yılında hepimize güzel kapılar aralayacak. Çünkü Türk yayıncılar ile dünya yayıncılarının buluşması gün geçtikçe daha bir ivme kazanıyor ve bu sinerjiye dönüşüyor. Daha önceki yurtdışı kitap fuarlarında gerçekleştirdiğimiz buluşmalar artık İstanbul’da da bir buluşma gerekliliğini ortaya koydu. Birçok değer üreten İstanbul’un bir telif marketi olması önünde de hiçbir engel olmadığını gördük ve bunu gerçekleştirmek için yola çıktık. Dünya yayıncıları inşallah buralara, İstanbul’a gelecek, sizlerle buluşacak ve sizlerin üretmiş olduğu ürünleri bizzat yerinde görerek bunlara talip olacak.”
2018’de 50 Ülke 50 Yayıncı
2018 yılı için hedeflerinin 50 ülkeden 50 yayıncı davet etmek olduğunu kaydeden Başkan Tayfur Esen bunun nedenini de şöyle açıkladı: “Neden 50 ülke, 50 yayıncı? Çünkü bir bütçe çalışması yapıldı ve şu an için bütçemiz buna elveriyor. Biz 50 nitelikli yayıncıyı buraya getirmenin düşüncesi içerisinde bunu planladık. Ancak bütçe ve finans sorununu bir şekilde aşabilirsek bunun çok daha fazlasını yapmamızın önünde hiçbir engel bulunmuyor.”
2018 İçin fellowship.istanbul Portalı Oluşturuldu
Türk yayıncılığının günlük, anlık nabzının oluşturdukları portal sayesinde takip edilebileceğine dikkat çeken Başkan Tayfur Esen, 2018 yılına iyi hazırlandıklarını belirterek “bir portal oluşturuyoruz, www.fellowship.istanbul portalı. Bununla ilgi arkadaşlarımız size bilgi verecekler. Bir işi nasıl yapılması gerekiyorsa öyle yapmaya çalışıyoruz. Artık sizin herhangi bir ülkedeki herhangi bir yayıncının adresini, iletişim bilgisini, telif sorumlusunu bulmanıza, yahut o ülkedeki insanın aynı şekilde Türkiye’den herhangi bir yayıncıya ulaşmaya çalışmasına gerek kalmayacak bu portalımız sayesinde. Türk yayıncılığının günlük, anlık nabzı Allah’ın izniyle tutulabilecek çünkü bu siteye veri girişi yapan her bir yayıncının kendi belirlediği ölçülerdeki bilgileri hem Türkiye’deki hem de yurtdışındaki yayıncı tarafından gözlemlenebilecek. Bu noktada bizim İstanbul uzantılı olarak oluşturduğumuz www.fellowship.istanbul web portalı artık yakın gelecekte insanların dilinde ve gündeminde bir portal olacak” dedi.
Amacımız Türkiye’ye Uluslararası Bir Proje Kazandırmak
2018 için ilk hedefimiz, bizim ölçütlerimizle belirlenmiş, Türkiye’nin uluslararası bir kitap fuarına sahip olmasıdır. İkinci hedef ise, İstanbul’u özelde Anadolu’nun, genelde ise kültür ve gönül coğrafyamızın binlerce yıldır kültürden sanata, eğitimden edebiyata, ticaretten siyasete ortaya çıkardığı entelektüel ve medeniyet birikimini yurt dışına taşıyan, açan, sunan bir telif marketi haline getirmek. İstanbul bunu hakkediyor. Yine Türkiye’ye yayın sektörü ekseninde hem ulusal hem de uluslararası düzeyde bir proje kazandıracağız ve yürüteceğimiz kültür diplomasisi ile fikirler medeniyetinin beşiği olacak bir İstanbul’u hep birlikte kuracağız. Bu noktada biz www.fellowship.istanbul portalının çok çok ciddi katkılar sağlayacağı kanaatindeyiz. Amacımız Türkiye’ye uluslararası bir proje kazandırmak. Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği yönetiminin bu konuda ortaya koyduğu azim, irade ve gayretler, inşallah bunun gerçekleşeceğini gösteriyor bize. Bir sorun olacak kanaatinde değiliz.
Sizin Katkı ve Tecrübeleriniz Bizim İçin Önemli
Konuşmasının sonunda Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği olarak yapılan her bir çalışmada üyelerinin sağlamış olduğu katkı ve paylaştığı tecrübelerin önemine de vurgu yapan Başkan Tayfur Esen, “Bu bağlamda çalışmalarımızda sizin katkı ve tecrübeleriniz çok önemli. Uluslararası İlişkiler Komisyonumuza, komisyon başkanımız dahil bütün üyelerimize, fellowship programı kapsamında özel çalışma gösteren, gayretlerini ortaya koyan, gece gündüz çalışan arkadaşlarımızın hepsine tek tek teşekkür ediyorum. Yaptıklarımızı Rabbim bereketlendirsin, gayretlerimizi arttırsın diyorum. Hep beraber nice güzel şeyler başarmanın niyazı ile inşallah. Teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Başkan Tayfur Esen’in konuşmasının ardından davet edilen Yönetim Kurulu üyesi ve TBYM ARGE Başkanı Akif Pamuk, bu çalışmalar sürecinde neler yapıldı, ne hedeflendi ve gelecek vizyonda neler olduğu hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Türkiye’deki Yayıncılar Aktif Olarak Rol Almalı
Yayıncıların, Uluslararası İstanbul Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları (fellowship) programının anlamsal çerçevede bir tarafı ile kültürel endüstrisinin bir parçası, diğer taraftan da yaratıcı endüstri olarak nitelendirilen bir sektörün paydaşları olduklarını ifade eden Akif Pamuk, “Buradaki süreci yani fellowship programını birlikte organize ettiğimizi söyleyerek sözlerime başlamak istiyorum. Bunu yaparken de yolda yeni şeyler öğrenmek, yeni açılımlara olanak sağlamak aslında bizim temel ihtiyaçlarımızdan bir tanesi. Yani standart bir program değil, tam tersine Uluslararası İlişkiler Komisyonu aracılığıyla farklı her bir dileğin gündeme girdiği, farklı bir emeğin verildiği bir programdan bahsediyoruz. Hakikaten bunun sınırlarına da aslında bu sürece katılan yayıncılar karar veriyor. Başlangıçta izlemiş olduğunuz kısa filmde de gördüğünüz gibi daha önceki fellowship programımızda Endonezya vs. vardı fakat şuan Norveç’ten, Almanya’dan, Finlandiya’dan gelme ihtimali olan yayıncı var. Burada aşağı yukarı insanların kültürlerini, yayıncıları karşılaştırma alanı olarak düşündüğümüz bir fellowship programı var. Bu fellowship programının niteliğini belirleyecek olan da özellikle bizim Türkiye’deki yayıncılarımızın süreç içerisinde aktif olarak rol almaları. Yani eğer bu sürecin paydaşı olursak Türkiye’de yayıncılık yapan üyelerimiz olarak, Türkiye’den kültür üreten özneler olarak bizler paydaş olursak, biz Türkiye’yi yurt dışına telif satan bir kültür haline getirebiliriz” dedi.
www.fellowship.istanbul Portalına Başvurun
Diğer taraftan paydaş olunmadığı taktirde gider bütçesinin %8’i, 9’u, 10’u yurt dışından telif almak üzerine olan bir kurgu ile karşı karşıya kalacaklarını dile getiren Akif Pamuk, “bugün fellowshipin 3.’sünü planlıyoruz. Sizlerden talebimiz lütfen bu sürecin paydaşı olun. Yani burada İstanbul Fellowship Programı yapılıyor. Bu program sadece TBYM Yönetim Kurulunun değil, TBYM üyelerinin değil, Türkiye’deki yayıncıların. Yani sürecin içerisinde yer almasını düşündüğünüz Türkiyeli yayıncıları bundan haberdar edin, söyleyin. Nitelikli iş üreten, birlikte çalışmaktan keyif aldığınız arkadaşlarınız vardır, onlara söyleyin buraya başvursunlar” dedi.
Böyle Bir Şansı Birlikte Büyütebiliriz
Uluslararası İstanbul Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları’nın (fellowshipistanbul) Türkiye’deki yayıncılar için birlikte iş yapabilme olanağı sağladığının altını çizen Akif Pamuk, konuşmasını “birlikte iş yaparak oradaki piyasa koşullarını, rekabeti birlikteliğe dönüştürerek Türkiye’deki yayıncıların bir tarafıyla temel niteliğini yükselterek diğer tarafıyla Türkiye’deki yayıncıların teliflerini yurt dışına satma olanağını birlikte inşa edeceğiz. 2019’da gelir kalemimizde telif satışı diye bir kaleminiz olacak. Böyle bir şansı birlikte büyütebiliriz” diyerek sözlerine son verdi.
www.fellowship.istanbul Portalı ve Nasıl Giriş Yapılır?
Toplantının sonunda ise www.fellowship.istanbul web sitesine giriş yapılarak nasıl programa katılım için kayıt olunacağı, Fellowship Programı Koordinatörü Nagihan Düzel tarafından uygulamalı bir şekilde katılımcılara anlatıldı. (Ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ )
Koordinatör Nagihan Düzel portala giren Türk yayıncıların şu şekilde işlemlerine devam etmelerini söyledi:
* www.fellowship.istanbul web sitemize giriş yapınız.
* Web sitemiz açıldığında sağ üst alanda yer alan Kayıt Ol butonuna tıklayınız.
* Kayıt Ol butonuna tıkladıktan sonra açılan sayfadaki formda yer alan bilgileri doldurunuz.
* Formu doldururken ülke seçiminiz Türkiye olmalıdır. Türkiye haricinde bir ülke seçtiyseniz Türkiye Yayıncı Kayıt Formu nu doldurmanız mümkün olmayacaktır.
* Formu doldururken aktif olarak kullandığınız e-mail adresinizi yazınız. Giriş yaptığınız e-mail adresinize üye olma işleminizi tamamladıktan sonra bir aktivasyon linki gönderilecektir.
* Mesajda belirtildiği gibi e-mail adresinize giriş yapıp, www.istanbul fellowship tarafından gönderilen onay mesajını açarak “Hesabımı doğrulamak istiyorum” yazısına tıklayınız.
* Hesabımı doğrulamak istiyorum yazısına tıklayınca karşınıza Üyeliğiniz Başarılı Bir Şekilde Onaylanmıştır yazısı gelecek.
* Sayfanın sağ üst kısmında yer alan Üye Girişi butonuna tıklayınız.
* Üye girişi ekranındaki alanlara kayıt olurken giriş yaptığınız e-mail adresinizi ve şifre bilginizi girerek Giriş butonuna basınız.
* Üye girişi yaptıktan sonra karşınıza gelen bilgilendirme mesajını dikkatlice okuyunuz.
* Daha sonra bilgilendirme mesajı altındaki Formu Doldurmak İçin Tıklayınız yazısına ya da sayfanın sağ üst kısmında yer alan Türkiye Yayıncı Listesine Kayıt Olun’a basarak formumuza ulaşabilirsiniz.
Katılımcıların sorularının muhataplarından cevap buldukları İstanbul 3. Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları kapsamında düzenlenen “programa hazırlık ve planlama toplantısı” karşılıklı görüş ve önerilerinin sunulmasının ardından sona erdi.
VIDEO
17.11.2017