Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ve Basın Yayın Birliği'nin birlikte düzenlemiş olduğu geleneksel üye bilgilendirme ve iftar programı, Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu ve İstanbul Ticaret Odası Başkan Vekili İsrafil Kuralay’ın katımıyla Üsküdar Belediyesi Mavi Salon’da gerçekleştirildi.
Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ve Basın Yayın Birliği üyeleri başta olmak üzere yayın dünyasının yoğun katılımıyla gerçekleşen programa yoğunluklarından dolayı katılamayan AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da birer telgraf göndererek hayırlı olsun temennilerinde bulundular.
Hasan Lütfi Ramazanoğlu’nun okuduğu Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın sunumunu TBYM Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Ünal yaptı.
Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu Başkanı Münir Üstün, Kütüphane ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Yayımlar Daire Başkanı Taner Beyoğlu, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, YAYBİR Başkanı Mustafa Akyol, İTO Meclis Üyesi Erhan Erken, TBYM Yüksek İstişare Komisyonu Üyesi Kenan Yabanigül, Frankfurt Kitap Fuarı Başkan Yardımcısı Marife Boix Garcia, Frankfurt Kitap Fuarı Türkiye Sorumlusu Hanife İçten’inde katıldığı programın açılış konuşmasını Basın Yayın Birliği Başkanı Emrah Kısakürek yaptı.
Emrah Kısakürek: “Sektör İçin Çalışıyoruz”
YAYFED’de, İTO’da, ulusal komitede, dernek yönetimi ve kurullarında yer alarak sektör için çalıştıklarını dile getiren Başkan Emrah Kısakürek, katılımcılardan desteklerini esirgememelerini isteyerek “Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ve Basın yayın Birliği üyelerinin varlığından güç alıyor. Dolayısıyla yaptığımız tüm faaliyetlerde burada olduğu gibi tüm üyelerimizi bir arada görmek istiyoruz. Gerek YATEDAM çalışmalarında gerek fellowship çalışmalarında gerekse dernekte yapılan toplantılarda da aynı şekilde sizlerin bulunması bizim için çok önemli” dedi.
Konuşmasının sonunda BYB Yönetim Kurulu üyeleri adına katılımcılara teşekkür eden Başkan Emrah Kısakürek’ten sonra TBYM Başkanı Mustafa Doğru kürsüye davet edildi.
Mustafa Doğru: "En Önemli Gücü Üyelerimizden Alıyoruz"
“Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluş olan mübarek Ramazan ayınızı en kalbi duygularımla tebrik ediyorum” diyerek sözlerine başlayan Başkan Mustafa Doğru şunları söyledi: “Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği’nin en önemli gücü hep söylediğim gibi yayıncılığı aşkla ve şevkle yapan siz değerli üyeleridir. Türkiye’nin hem üye sayısı hem de üyelerinin kitap üretimi bakımından en büyük yayıncılık meslek birliği olan TBYM bu bilinçle çalışmalarına devam ediyor.”
TBYM’nin faaliyetleri ve çalışmaları hakkında da katılımcıları bilgilendiren Başkan Mustafa Doğru, üyelerin telif haklarının korunması, ihlallerin engellenmesi çalışmalarının yanı sıra yayıncılık mesleğinin önündeki engellerin kaldırılması ve sektörün büyümesine de katkı sağlayacak faaliyetler yapmaya gayret ettiklerini ifade etti.
Konuşmasında korsan kitapla mücadele hakkında da kısa bir bilgi veren Başkan Mustafa Doğru, yapılan baskınları ve bu baskınlar sonucunda ele geçen korsan materyalleri sayısal veri olarak açıkladı.
26-27-28 Şubat 2019 tarihlerinde Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen 4. İstanbul Telif Zirvesi (İstanbul Fellowship Programı) ile İstanbul’un dünya yayıncılığındaki yerini daha da önemli hale getirdiklerine inandığını sözlerine ekleyen Başkan Mustafa Doğru, 72 ülkeden 191 yabancı 95 yerli katılımcı ile 3 gün boyunca çok sayıda ulusal ve uluslararası yayıncının bir araya gelmesine olanak sağladıklarının altını çizdi.
Türkiye’de ilk kez 7 meslek birliğinin bir araya gelerek bir protokol imzaladıklarını sözlerine ekleyen Başkan Mustafa Doğru “üyelerimiz adına lisans geliri elde etmek için bir aşamayı daha birlikte gerçekleştirmiş olduk” dedi.
“Korsan Kitaba Hayır Resim Yarışması” Düzenlendi
Telif bilincinin geliştirilmesi ve korsanla mücadele kapsamında kitabın bir değer olduğunun fark edilmesi için İstanbul’daki tüm ortaokul ve lise okullarında eğitim ve öğretim gören öğrencilere yönelik “Korsan Kitaba Hayır Resim Yarışması” düzenlediklerini belirten Başkan Mustafa Doğru kitap okumayı seven ve kitaba değer veren öğrencilere yaratıcı fikirler geliştirerek bu çerçevede farklı bakış açılarını görsel olarak ifade edebilme imkanı sunduklarını kaydetti.
Konuşmasını Kültür Turizm Bakanlığına, İstanbul Büyükşehir Belediyesine, İstanbul Ticaret Odasına, Basın Yayın Birliğine, önceki dönem başkanlarına ve yönetim kurulu üyelerine ve öncelikle üyelere desteklerinden dolayı teşekkür ederek bitiren Başkan Mustafa Doğru’dan sonra Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu Başkanı Münir Üstün kürsüye davet edildi.
Kısa bir selamlama konuşması yapan Başkan Münir Üstün, geceye katılım gösteren ve desteklerini esirgemeyen katılımcıların isimlerini tek tek dile getirerek teşekkürlerini ifade etti.
Başkan Münir Üstün’den sonra kürsüye davet edilen İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı’da sektörü temsil eden yayıncılarla birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek “bu çalışma içerisinde olan herkesi yürekten kutluyorum” dedi.
Levent Yazıcı: “Her Daim Yanınızdayız ve Birlikteyiz”
Müdür Levent Yazıcı şunları söyledi: “Milli Eğitim Bakanlığı olarak 2023 vizyonunda eğitimin geleceğe yön verme anlayışında hem bugünün hem de geleceğin becerile ile donanmış, bu becerileri insanlığın faydasına kullanmasını bilen, özellikle kültüre duyarlı ve meraklı, nitelikli, ahlaklı çocuklar yetiştirmek istiyoruz ve bu amaçla çalışıyoruz. Hazırlanan yayınlar aslında bu yönde çocuklarımıza değer katıyor, yol gösteriyor ve yollar açıyor. Bu yönüyle Bizler yayıncılarımızla ve onları temsil eden kuruluşla birlikte yanyana yürümeyi çok önemsiyoruz. Düzenlenen fuarlarda veya diğer benzer etkinliklerde her zaman kurumsal olarak İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü olarak her daim yanınızda ve birlikte olmaya, bütünleşmeye gayret edeceğiz. Bu güzel çalışmalarınız için hepinizi yürekten kutluyorum.”
Türkiye, Dünya’da İlk Onda
Daha sonra kürsüye davet edilen Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu’da yapmış olduğu konuşmasında Türkiye’de yayımlanan kitap başlığı sayısının 70 bini geçtiğini ve Türkiye’nin bu yönüyle dünyada ilk 10 da olduğunu söyledi.
Derleme Şube Müdürlüğünden bugün almış olduğu bilgileri katılımcılarla paylaşan Genel Müdür Hamdi Turşucu sözlerine şöyle devam etti: “Son dört yıla baktığımızda derlenen kitap sayısı 4 yıl önce onsekizbin küsürdü. 3 sene önce ondokuzbin küsür, 2 sene önce ise yirmiüçbin küsür. Bu senen itibariyle ise 24 bin 500 civarında bir artış var. İnşallah bu birlik ve beraberliğimiz, dayanışmamız olduğu sürece üstesinden gelemeyeceğimiz sorunumuz yok. Yeter ki omuz omuza verelim, bir ve beraber olalım.”
Son olarak İstanbul Ticaret Odası Başkan Vekili İsrafil Kuralay kürsüye davet edildi. Ramazan ayının bereket ve rahmet ayı olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Başkan vekili İsrafil Kuralay, Ramazan ayının yayıncılar için ayrı bir önemi olduğunu hatırlatarak “Ramazan ayı aynı zamanda yayıncıların ayı. Çünkü kitapların kitabı Kur’an-ı Kerim bu ayda indirildi” dedi.
İsrafil Kuralay: “Yayın Dünyası İle Beraber Çalışmaya Devam Edeceğiz”
İstanbul Ticaret Odası olarak yayın dünyası ile ortak çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Başkan vekili İsrafil Kuralay “çeşitli fuarlarda ve organizasyonlarda beraber oluyoruz. Hem Kültür Bakanlığımızla hem Milli Eğitim Müdürlüğümüzle hem de Ticaret Bakanlığımızla beraber çalışıyoruz. Çok güzel işlere imza atıyoruz. İnşallah bundan sonrada İstanbul Ticaret Odası olarak yanın dünyası ile beraber çalışmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.
TBYM ve BYB’nin birlikte düzenlemiş olduğu iftar programı Kelam Yayınları yetkilisi Ahmet Tekin’in okuduğu yemek duası ile sona erdi.
17.05.2019